Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Atrybut z-index w zdarzeniu "hover"
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Rellik
Witam.
Problem pewnie dość prosty, ale jakoś nie mogę sobie poradzić więc pytam:

Może zacznę od kodu:

1. <style>
  2. DIV.test
  3. {
  4. width: 165px;
  5. text-overflow: ellipsis;
  6. overflow: hidden;
  7. white-space: nowrap;
  8. z-index: 1;
  9. }
  10.  
  11. DIV.test:hover
  12. {
  13. white-space: normal;
  14. background-color: #363636;
  15. border: 1px #505050 solid;
  16. padding: 3px;
  17. z-index: 2;
  18. }
  19. </style>
  20.  
  21. <div style="height: 20px;"><div class="test">sdf sf sdf sdf jsdlfj sdlkjflsdkj flsdkjflk sdjflsdj lfjsdlk jfsldkj flsdkjf lskdjflksdj fs</div></div>
  22. <div style="height: 20px;"><div class="test">sdf sf sdf sdf jsdlfj sdlkjflsdkj flsdkjflk sdjflsdj lfjsdlk jfsldkj flsdkjf lskdjflksdj fs</div></div>
  23. <div style="height: 20px;"><div class="test">sdf sf sdf sdf jsdlfj sdlkjflsdkj flsdkjflk sdjflsdj lfjsdlk jfsldkj flsdkjf lskdjflksdj fs</div></div>
  24. <div style="height: 20px;"><div class="test">sdf sf sdf sdf jsdlfj sdlkjflsdkj flsdkjflk sdjflsdj lfjsdlk jfsldkj flsdkjf lskdjflksdj fs</div></div>
  25. <div style="height: 20px;"><div class="test">sdf sf sdf sdf jsdlfj sdlkjflsdkj flsdkjflk sdjflsdj lfjsdlk jfsldkj flsdkjf lskdjflksdj fs</div></div>

Chodzi o to, że mam kilka divów. Mają one stała szerokość oraz ustawione atrybuty w ten sposób aby przycinały za długi tekst, natomiast po najechaniu kursorem wyświetlały całość rozszerzając diva w pionie.
Problem polega na tym, że rozszerzony div nie zasłania poniższego diva. Ustawienie atrybutu "z-index" nic nie daje.

Jak to ugryźć?
trueblue
http://www.w3schools.com/cssref/pr_pos_z-index.asp
Zerknij co pisze w "Note".
Rellik
Właśnie ustawiając position na absolute ominąłem ten problem z myślą, że jest jakieś inne wyjście, ale wychodzi na to że nie smile.gif
Dzięki za odpowiedź.
trueblue
Na pewno dobrą notkę przeczytałeś?
presta
Rozumiem, że rozwinięty div ma zasłaniać div pod spodem .., który jest nie rozwinięty ?
Nie lepiej aby wszystko przesuwało się w dół ?
Rellik
Cytat(trueblue @ 26.01.2015, 16:44:59 ) *
Na pewno dobrą notkę przeczytałeś?

"Note: z-index only works on positioned elements (position:absolute, position:relative, or position:fixed)."
Dla moich potrzeb ustawiłem więc "position: absolute". Dlaczego sądzisz, że źle przeczytałem?

Cytat(presta @ 27.01.2015, 08:38:47 ) *
Rozumiem, że rozwinięty div ma zasłaniać div pod spodem .., który jest nie rozwinięty ?
Nie lepiej aby wszystko przesuwało się w dół ?

Kod który przytoczyłem to sztucznie stworzony wycinek aplikacji (opis problemu). Odpowiadając na pytanie: NIE, nie lepiej, bo aplikacja ma działać tak i tak i nie może się nic przesuwać.
trueblue
Cytat(Rellik @ 28.01.2015, 13:20:26 ) *
"Note: z-index only works on positioned elements (position:absolute, position:relative, or position:fixed)."
Dla moich potrzeb ustawiłem więc "position: absolute". Dlaczego sądzisz, że źle przeczytałem?

Da przykładu, który podałeś position:relative byłby odpowiedni, ale skoro:
Cytat(Rellik @ 28.01.2015, 13:20:26 ) *
Kod który przytoczyłem to sztucznie stworzony wycinek aplikacji (opis problemu).

to ok.
Rellik
Cytat(trueblue @ 28.01.2015, 13:22:58 ) *
Da przykładu, który podałeś position:relative byłby odpowiedni, ale skoro:

to ok.

Tak, jest to wycinek dużej aplikacji. Wklejanie całego kodu nie miałoby sensu. Chciałem zobrazować sam problem.
Morał: jak komu potrzeba, można użyć position:absolute, position:relative lub position:fixed i problem rozwiązany.

Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.