Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] portal na domenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
voitech
Witam! To dopiero moje pierwsze kroki w temacie dlatego proszę o dużą wyrozumiałość (nie znalazłem nic na forum) .
Mam problem na domenie zamieściłem portal w którym użytkownicy mogą zamieszczać np. swoje ogłoszenia (wszystko zrobiłem wg instrukcji)
.
Jako administrator mogę dodawać użytkowników i ich dane przesyłają się do mojej bazy danych. Z kolei jako zwykły użytkownik nie mogę się zalogować na utworzone wcześniej konto ani nie mogę utworzyć nowego. Wyskakuje błąd: " Database_Exception [ 1364 ]: Field 'active' doesn't have a default value [ INSERT INTO `users` ... " wcześniej ten błąd dotyczył innego wiersza (płeć), który został usunięty z domeny i bazy danych (myślałem, że z tym coś jest nie tak).

Przepraszam za mój laicki język businesssmiley.png
Z góry dziękuję za pomoc

MODPATH/database/classes/kohana/database/mysql.php [ 178 ]
173 {
174 // This benchmark is worthless
175 Profiler::delete($benchmark);
176 }
177
178 throw new Database_Exception(':error [ :query ]',
179 array(':error' => mysql_error($this->_connection), ':query' => $sql),
180 mysql_errno($this->_connection));
181 }
182
183 if (isset($benchmark))
Pyton_000
Wejdź do BD do podanej tabeli i dla podanej kolumny ustaw DEFAULT 0 lub 1 w zależności od tego czy user musi aktywować konto czy nie.
phpion
Masz jasno podaną przyczynę błędu: brak domyślnej wartości dla kolumny active. Albo dodają ją do zapytania, albo (lepsze rozwiązanie) ustaw na bazie domyślną wartość (zapewne na 0).
voitech
Dzięki ! Dużo mi pomogło... ale dalej nie mogę się zalogować na konto użytkownika... chyba ten mail aktywacyjny nie wysyła się ... można to jakoś wyłączyć? bo to chyba w tym tkwi błąd? To narazie ma być tylko testowanie
Pyton_000
to ustaw 1 zamiast 0
voitech
arrowheadsmiley.png dzięki ... tego zawsze człowiek się boi, że go wyśmieją a tu fachowa i szybka pomoc ! temat zamknięty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.