Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: stała pozycja nagłówka tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
nospor
Hej, jest takie coś:
http://jsfiddle.net/ao1n31eh/1/
Gdy bedziecie przewijac tabele w dół, to naglowek tabeli cały czas bedzie na gorze. O coś takiego mi chodzi ale....

Weźmy np nagłówek "Table attribute name". On jest długi i miesci się w jednej linii bez schodzenia niżej. Chciałbym mieć jednak sytuację, gdzie kolumna będzie wąska i tresc tego nagłówka zejdzie do dwóch a nawet 3 linii.. Może ktos przerobić tak ten skrypt?
mar1aczi
Takie coś namierzyłem: http://codepen.io/tjvantoll/pen/JEKIu
nospor
Bajka, działa jak chciałem smile.gif

edit: jednak nie... Wystarczy, że pole jakiejs komorki bedzie dluzsze niz pole naglowka, i szlag trafia tabele sad.gif

zamiast Apple
daj: Apple dsfsd sd sd fsd sdf sd sfd sdf sd fsd f
a bedzie widac o czym mowie
phpion
Cytat(nospor @ 6.02.2015, 15:38:00 ) *
daj: Apple dsfsd sd sd fsd sdf sd sfd sdf sd fsd f

Przy takiej frazie nic się nie dzieje z tabelą, tj. komórka przechodzi do osobnej linii. Jeśli natomiast wpiszemy:
Cytat
Appleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

to faktycznie się rozjeżdża. Ale wystarczy dla td dać:
  1. word-break: break-all;

i jest ok. O to Ci chodziło?
mar1aczi
Testowałem bezpośrednio na codepenie, nim podałem linka.
Teraz również, niezależnie czy w nagłówek czy któryś wiersz/komórkę wpisze więcej wyrazów to tabela się ustawia poprawnie (FF v35).
nospor
Ok, zapomnialem ze zmienilem szerokosc tabeli z 750 na 950. Gdy to sie zrobi i zmieni tekst jak pisalem, tabela sie rozjezdza.
A czemu zmienilem szerokosc tabeli? Bo tabela moze miec rozną szerokosc, w zaleznosci od strony i co gorsza ma zmienną liczbę kolumn

@phpion czy ten word-break nie dziala dla Opery? Bo na FF to mi zalatwilo sprawe, na operze jednak bez zmian sad.gif

edit:
dobra panowie. Dzieki Waszym postom pomału zaczynam ogarniac te tabele smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.