Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zamienic cudzysłów na jego kod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art
jak zamienic cudzysłów z w tekscie ktory zostal wpisany do formularza na jego specjalny kod? domyslam sie ze funkcją str_replace ale nie wiem co wpisac jako pierwszy parametr bo jak wpisze znak " to wtedy oczywiscie skrypt zle dziala bo wtedy powstaje taka skladnia " " " ... mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi...
Inodin Dębowa Tarcza
w str_replace'u nie rob """(" " ") tylko '"'(' " ')
Liko
a po co tak ? użyj htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual to wystarczy. poczytaj w manualu.
bregovic
Zalecam ostrożność przy używaniu htmlspecialchars - ta funkcja nie ma supportu dla latin-2 - w zwiazku z czym powstają czasem krzaczki z polskich znaków...
art
Ok dziekuje ja uzylem juz str_replace i dalem (' " ') zamiast (" " ") i aldnie dziala ... wlasnie o cos takiego mi chodzilo... dzieki wszystkim za pomoc i sugestie...
DaNTe
2 male uwagi smile.gif
1) htmlspecialchars nie zmienia nic w Polskich znakach bo to nie htmlentities smile.gif
ale skoro ktos chce zamieniac tylko " to specjalchars sien ie sprawdzi po podmieni tez &, ', < i >. Choc autorowi skryptu polecam przemyslenie sprawy czy przypadkiem nie o to mu chodzi bo znak > czy < potrafi tak samo 'rozwalic' formularz jak wspomniany "
2) jak sie chce zrobic """ to nalezy poprzecisz znak " ktory ma byc traktowany jako nie-sterujacy znakiem \ a wiec "\"" (nie zawsze chcemy rezygnowac z parsowania stringa). W tym przypadku faktycznie optymalniej jest '"'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.