Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]imap_open nie działa w konsoli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zuczek83
Witajcie,
zainstalowany mam serwer apache z php 5.2.17
mam skrypt który wykorzystuje funkcje imap_open.
Jeśli odpalam skrypt z przeglądarki to skrypt się wykonuje.
Jeśli próbuje odpalić z konsoli ten sam skrypt pokazuje mi że nie: Fatal error: Call to undefined function imap_open.
dodam że w php.ini funkcja jest włączona, a plik .dll do funkcji jest w katalogu funkcji.

Czy ktoś wie dlaczego tak się robi?
potrzebuje uruchomić harmonogram, mam program nncron lite i on nie uruchamia tego skryptu bo pokazuje się błąd wyżej opisany. z konsoli jest tak samo.
phpion
Najprawdopodobniej konsola wczytuje Ci inną konfigurację PHP i tam rozszerzenie IMAP nie jest ładowane. Masz wędkę - rybkę złów sobie w Googlu.
zuczek83
jak sprawdzam z konsoli zawartość php.ini to niby pokazuje że jest funkcja ładowana.

a z jakiej innej konfiguracji korzysta konsola?

zuczek83
znalazłem jużexclamation.gif!

Dzięki, jak by miał ktoś podobny problem proszę pisać pomogę!
phpion
Forum jest od tego by wymieniać się wiedzą. Miałeś problem, uzyskałeś pomoc, rozwiązałeś problem - napisz proszę w jaki sposób to zrobiłeś. Komuś z pewnością się to przyda.
zuczek83
w moim sewerze jest tak że konsola korzysta z pliku php.ini katalogu php5, a nie z katalogi windows. Ustawienia, które zmieniałem były w pliku z katalogu windows. podmieniłem pliki i wszystko działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.