Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd w zapytaniu MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
<?php?>
Oto część mojego kodu w którym znajduje się błąd :
  1. <?php
  2.  
  3. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM $podbazafilmow WHERE link=$film  ;\")
  4.  
  5. ?>

Ta część kodu powinna wyswietlic ten wpis z mojej bazy gdzie w tabeli link znajduje się identyczna fraza ze zmiennej $film , niestety pokazuje mi iż w w tym fragmęcie jest błąd , ja błędu nie widze.

Prosze o szybką pomoc gdyż męcze się z tym małym kawałkiem już 2 h.

Dzięki z góry za szybką odpowiedz.
Vertical
usuń ";" na końcu zapytania. Na przyszłość radziłbym takie tematy pisać na forum Bazy Danych -> MySQL
<?php?>
Cytat(Vertical @ 2004-12-28 19:36:14)
usuń ";" na końcu zapytania

Nadal błąd. To nic nie pomoga. sad.gif sad.gif sad.gif
Vertical
Napisz, jaki błąd wysypuje
<?php?>
Cytat(Vertical @ 2004-12-28 19:39:28)
Napisz, jaki błąd wysypuje

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM $podbazafilmow WHERE link=$film 
  5.  
  6. &#092;")
  7.  or
  8.  die (&#092;"Błąd w pocztaek odczytywania\");
  9.  
  10. ?>

I wyskakuje "Błąd w pocztaek odczytywania" .....
Vertical
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM $podbazafilmow WHERE link='$film'\"); 
  3. ?>
bregovic
Jak rany buddy! <?php?>, czy wiesz że istnieje manual?
Dla ułatwienia życia twoim szarym komórkom podpowiem, że skoro twój problem to coś z zakresu mysql, powinieneś szukać w opisie funkcji mysql.
Idąc dalej, twój błąd to 'błąd', czyli po angielsku 'error' - więc być może dobrze byłoby zainteresować się funkcją mysql_error?
<?php?>
Cytat(bregovic @ 2004-12-28 19:49:33)
Jak rany buddy! <?php?>, czy wiesz że istnieje manual?
Dla ułatwienia życia twoim szarym komórkom podpowiem, że skoro twój problem to coś z zakresu mysql, powinieneś szukać w opisie funkcji mysql.
Idąc dalej, twój błąd to 'błąd', czyli po angielsku 'error' - więc być może dobrze byłoby zainteresować się funkcją mysql_error?

Oczywiście że wiem , natomiast odnośnie moich szarych komórek powiem Ci tyle że są na tyle rozwinięte że przeżyją bez twoich głupich ,a zarazem gówniarskich uwag. Pozatym jeżeli nie masz nic mądrego do powiedzenia odnośnie tematu jaki założyłem następnym razem nie rób OF-a i się nie odzywaj.

P.S A gdybyś nie zauważył link do manuala php znajduję się na dole ,a post twój był nie potrzebny.

####Vertical####
Wyskakuj teraz błąd :
Kod
Parse error: parse error, unexpected T_LOGICAL_OR
proszek
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link='$film'\"); 
  3. ?>

Spróbuj tak...
<?php?>
Cytat(proszek @ 2004-12-28 20:13:16)
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link='$film'\"); 
  3. ?>

Spróbuj tak...

Parse error: parse error, unexpected T_LOGICAL_OR
proszek
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link = '$film'\"); 
  3. ?>

ew. bez tych cudzyslowi przy $podbazafilmow
<?php?>
Cytat(proszek @ 2004-12-28 20:29:25)
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link = '$film'\"); 
  3. ?>

ew. bez tych cudzyslowi przy $podbazafilmow

Proszku nadal to samo sad.gif
bregovic
<?php?>, gdybyś przeczytał mój post, zauważyłbyś że mam coś (być może nie mądrego, ale nie mnie oceniać) do dodania. Proponowałem ci użycie funkcji mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Vertical był jednak szybszy ze swoim rozwiązaniem które zwraca w sumie dokładnie to samo. Co do twojego errora, to nikt ci nie powie co to za error jeśli nie pokażesz kodu e którym definiujesz te dwie zmienne których używasz.
<?php?>
Cytat(bregovic @ 2004-12-28 20:35:01)
<?php?>, gdybyś przeczytał mój post, zauważyłbyś że mam coś (być może nie mądrego, ale nie mnie oceniać) do dodania. Proponowałem ci użycie funkcji mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Vertical był jednak szybszy ze swoim rozwiązaniem które zwraca w sumie dokładnie to samo. Co do twojego errora, to nikt ci nie powie co to za error jeśli nie pokażesz kodu e którym definiujesz te dwie zmienne których używasz.

2 zmienne?
Jeżeli chodzi ci o zminną $film to jest ona przekazywana z innego pliku do pliku filmy-download w taki sposób
Kod
filmy-download.php?film=frazadoporownania
ARJ
z może czytałeś o zmiennych globalnych??
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link='$_GET[film]'\") or die (mysql_error()); 
  3. ?>
<?php?>
Cytat(ARJ @ 2004-12-28 21:13:19)
z może czytałeś o zmiennych globalnych??
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '$podbazafilmow' WHERE link='$_GET[film]'\") or die (mysql_error()); 
  3. ?>

Wyskoczyło :
Kod
Something is wrong in your syntax obok ''filmy' WHERE link='filmprzyrodniczyzudzialemavi'' w linii 1

i co teraz?
yoko
to wina bufora wykonującego zapytania SQL. Z doświadczenia wiem że nie jest wina kodu, lecz bufora SQL zawartego w mysql.exe Sróbuj zreinstlować i zobacz jak będzie.
slash^
moze
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT * FROM '\".$podbazafilmow.\"' WHERE link='\".$_GET[film].\"'\") or die (mysql_error());
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.