Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wgrywanie obrazka z PC na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blackstone
Piszę proste forum internetowe dla kolegi i jest jedna rzecz z PHP której kompletnie nie wiem jak zrobić. Potrzebuje wiedzieć jak napisać skrypt za pomocą którego użytkownicy mogą przesłać
przykładowy obrazek z pamięci komputera na serwer by móc ustawić go jako swój "awatar" ( czyli obrazek który jest przy nazwie użytkownika) . Proszę o jakiś maksymalnie PROSTY przykład
by móc się z niego nauczyć jak wykonać to zadanie. Umiem budować spersonalizowane witryny ale po prostu tego jeszcze się nie uczyłem. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
rad11
http://www.w3schools.com/php/php_file_upload.asp

Zapisujesz sciezke pliku do bazy wraz z id uzytkownika i pozniej poprostu pobierasz na podstawie id uzytkownika jego avatar.

tabela avatar w duzym skrocie moze wygladac tak:

id_avatar, id_user, path, name
Kshyhoo
Przenoszę.
blackstone
Dzięki za link. Ale zrobiłem wg tego co znalazłem na trochę innej stronie. Ze względu na większą przejrzystość

O to kod który dla pewności przekopiowałem do mojej ćwiczebnej stronki.

1. <div>
  2. <form enctype="multipart/form-data" action="index.php" method="POST">
  3. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000" />
  4. <input name="plik" type="file" />
  5. <input type="submit" value="Wyślij plik" />
  6. </form>
  7. </div>
  8.  
  9. <?php
  10. $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name'];
  11. $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
  12. $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];
  13.  
  14. if(is_uploaded_file($plik_tmp)) {
  15. move_uploaded_file($plik_tmp, "upload/$plik_nazwa");
  16. echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze
  17. <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!";
  18. }
  19. ?>
  20.  
  21.  

W momencie kiedy chce wysłać wybrany plik zdięciowy, serwer odsyła mnie do strony z informacjami o serwerze na jego index.php. Na samym poczatku jest napisane " Info
Jeżeli strona ta jest widoczna, oznacza to poprawną instalację serwera.
Można już zamienić zawartość tej strony. " a potem informacje ogólne o serwerze. Dodam tylko że mam na swoim komputerze zainstalowany Webserv. Zastanawiam sie czy a) jest jakiś błąd w kodzie cool.gif Muszę skonfigurować swój serwer ( wiem że podobno musi mieć ustawienia chmod777 by móc to przesyłać ale nie wiem jak to ustawic na webserv ) c) Może gdzieś się zapisał ten obrazek a o tym nie wiem ( w co wątpie - zwłaszcza że przeszukałem różne foldery na serwerze ) . Co sądzicie, co powinienem zrobic ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.