Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jaki framework na początek?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fred1485
W PHP siedzę juz od dłuższego czasu, staram się pisać obiektowo i czuję na plecach zalety OOP, pisząc kolejny mały i tutaj podkreślam słowo mały projekt zastanawiam się nad sensem pisania wszystkiego od nowa. Myślę, że jestem gotowy na to, żeby liznąc jakiegoś frameworka. Tylko co ja potrzebuję? W zasadzie nie potrzebuję żadnych potężnych narzędzi typu Zend czy Symfony, bardzej cos lekkiego na początek, Fajnie by było jakby miał system szablonów i jakąś w miarę dokumentację. Nie jestem w stanie powiedzieć czegoś dokładniej bo nigdy nie miałem z tym styczności. No chyba że od razu powinienem tłuc w/w frameworki ale ja chyba wolę coś małego, i w miarę żeby to wszystko zcustowizować pod siebie. Obiło mi się o uszy light PHP czy cake php ale sam nie wiem. Doradzicie coś?
Damonsson
Zacznij od Silexa, to takie mini Symfony, bardzo lekkie i proste, a później łatwo będzie Ci się wdrożyć w już samo konkretne Symfony.
Pyton_000
Jeśli chcesz iść w stronę Symfony to tak jak @Damonsson powiedział "Silex".
Możesz też "Lumen" jesli w stronę Laravel
Ew. "Slim Framework"

To są chyba najlżejsze i najbardziej okrojone.
thek
Ja podobnie jak poprzednicy polecam rozpocząć od tzw microframeworków. Wiele z nich to okrojone wersje większych braci i można w razie potzeby używać dodatków/pluginów/bundli stosowanych w tych większych. W efekcie przesiadając się na większe, możesz już znać część rozwiązań.
Skie
W kwestii czy warto zaczynać od microframeworka czy też nie, nie mam zdania, ale osobiście polecam Ci ostatecznie celować w Laravel. Symfony jako framework to przeżytek i jesli nie miałeś z nim wcześniej styczności, lepiej go olej i ogarnij Laravel.
Fred1485
No chyba zdecyduję się na Lumena wink.gif Przeglądam sobie dokumentację i instalację i widzę tylko same polecenia w terminalu. Siedząc na Windows 7 i Xamppie nie będzie problemu z instalacją?
aniolekx
Cytat(Skie @ 7.08.2015, 22:34:19 ) *
W kwestii czy warto zaczynać od microframeworka czy też nie, nie mam zdania, ale osobiście polecam Ci ostatecznie celować w Laravel. Symfony jako framework to przeżytek i jesli nie miałeś z nim wcześniej styczności, lepiej go olej i ogarnij Laravel.

biggrin.gif

jak by nie bylo to Laravel jest zbudowany w oparciu o komponenty Symfony 2
r4xz
Cytat(Fred1485 @ 8.08.2015, 09:12:13 ) *
No chyba zdecyduję się na Lumena wink.gif Przeglądam sobie dokumentację i instalację i widzę tylko same polecenia w terminalu. Siedząc na Windows 7 i Xamppie nie będzie problemu z instalacją?

Będą, za pierwszym razem zawsze są jakieś problemy smile.gif. Mogę tylko uspokoić, że nie będą one wynikać z problemów technicznych, tj. połączenia win7+xampp.
Skie
Cytat
Jak by nie bylo to Laravel jest zbudowany w oparciu o komponenty Symfony 2

Owszem, najniższy poziom Laravela jest zbudowany o komponenty Symfony2, ale nie ma to nic do rzeczy w kwestii obsługi samego Laravela, czyż nie? Korzystając z frameworka intersują mnie głównie jego możliwości, szybkość tworzenia kodu i przejrzystość, to co działa pod spodem mnie nie obchodzi. Nie zrozumcie mnie źle, Symfony2 jako zbiór niezależnych komponentów jest dobry - np. super komponent konsoli - ale jako gotowy framework to przeżytek.

smile.gif

Cytat

Z samą instalacją problemów być nie powinno, mogą takowe się pojawić, gdy zaczniesz korzystać z komponentów zbudowanych o pcntl, które jest potężne, ale nie ma wsparcia na windowsie. Pamiętaj o tym.
Fred1485
Jednak są problemy z instalacją, wg http://lumen.laravel.com/docs/installation

Sam composer jak i instalacja poleceniem

Cytat
composer global require "laravel/lumen-installer=~1.0"

działa, jednak utwiłem w tym momencie:

Cytat
Make sure to place the ~/.composer/vendor/bin directory in your PATH so the lumen executable can be located by your system.

samo polecenie co mam zrobić rozumiem tylko gdzie to zrobić, głowię się już chwilę i nie wiem sad.gif

Pyton_000
Chodzi o to aby katalo w którym masz composer był dodany do systemowego PATCH
http://www.computerhope.com/issues/ch000549.htm
Fred1485
No nie tędy droga chyba.

Instalując composera automatycznie dodało mi zmienną PATH, teraz wygląda ona tak:

C:\xampp\php;C:\ProgramData\ComposerSetup\bin

I myślę że to o to chodzi i teraz tworząc nowy projekt nie wykrywa mi w ogóle takiego polecenia (lumen new projekt)
ohm
Cytat(Skie @ 8.08.2015, 15:13:54 ) *
ale jako gotowy framework to przeżytek.

Nie chce rozkręcać żadnej gównoburzy, ale jednak system releasów symfony jest dużo bardziej dojrzały niż laraveal, w którym jednego dnia masz komponent, a na drugi dzień jednak go nie ma bo... nie (annotations to są czy nie ma w końcu?). Niestety, na dłuższą metę, do dużych projektów, wg mnie, laravel odpada.
Fred1485
No to teraz zasialiscie we mnie ziarno wątpliwości. Na początek symfony czy laravel?
Skie
Na początek Silex albo Lumen, tak jak pisali koledzy wcześniej. Docelowo, jak je już będziesz miał wybrany z nich w małym palcu, wtedy łatwiej będzie Ci wybrać któryś z większych frameworków takich jak Symfony czy Laravel. Oczywiście dużych projektów jest jeszcze znacznie więcej, ale te i tak będziesz musiał znać.
land
Wybór zależy od przyjętych kryteriów, np. jeśli weźmiesz pod względem częstotliwość występowania w ogłoszeniach o pracę to Symfony pojawia się częściej niż Laravel.
ohm
Fred1485, tak właściwie próbuj pokolei te polecane (od małych zaczynając), który Ci przypadnie najbardziej do gustu, ten będzie Twoim wyborem i tyle.
Fred1485
No panowie zdecydowałem sie jednak na Lumen i z instalacją już nie było problemu (wcześniej przeoczyłem jedną rzecz biggrin.gif ). Dzięki wszsystkim!
Pyton_000
Gwoli Lararavela pozolę sobie wtrącić że wersja 5.1 jest oznaczona LTS.
Jest to podyktowane tym że zbiegło się z ogłoszeniem kolejnej LTS z Symfony 2.

Od teraz każde Symfony z LTS będzie miało odpowiednik w Laravel LTS.

Annotations zostało wywalone, ale jest komponent do wrzucenia.
Wszystko niemal co zostało wywalone z Base Core Laravela jest wydzielone do osobnych paczek.

Tak więc nie uważam że laravel jest nie przewidywalny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.