Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Footer w Aside
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Generic
Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy można umieścić <footer> w środku <aside> i co o tym myślicie? Mam akurat taką sytację że umieszczenie footera osobno spowoduje że dodam sobie tylko zbędnego kombinowania, którego nie byłoby w przypadku kiedy wrzuciłbym go do <aside>. Nie wiem natomiast jak ma sie sprawa z poprawnością kodu i czy standard się nie pogryzie. Chciałbym usłyszeć na ten temat Wasze zdanie. Pozdrawiam.
Comandeer
Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica.
Cytat("http://www.w3.org/TR/html5/sections.html#the-footer-element")
The footer element represents a footer for its nearest ancestor sectioning content or sectioning root element.

Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło.
Generic
Cytat(Comandeer @ 9.08.2015, 23:51:52 ) *
Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica.

Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło.

A istnieje może jakiś sposób aby stworzyć przekłamanie i zmienić potomka dla stopki? Obrazek poniżej to layout strony i nie mam za bardzo pomysłu jak zrobić to w inny sposób gdyż <aside> ma dość specyficzne ustawienia i ma wartość fixed, która po jakimś czasie się usuwa oraz wysokość elementu jest zmienna i footer poza <aside> będzie najeżdżał na ten element..

Comandeer
Hmm…
Kod
<!DOCTYPE html>
<title>Test</title>

<body aria-owns="footer">
    <aside>
        <footer id="footer">Footer</footer>
    </aside>
</body>

Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi.

Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc.

No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć wink.gif
Generic
Cytat(Comandeer @ 10.08.2015, 13:20:53 ) *
Hmm…
Kod
<!DOCTYPE html>
<title>Test</title>

<body aria-owns="footer">
    <aside>
        <footer id="footer">Footer</footer>
    </aside>
</body>

Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi.

Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc.

No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć wink.gif

Udało mi się wyjąć <footer> z <aside> tak aby był na swoim miejscu jednak nie obeszło się bez dodania wrapper i wsadzenia tam całej zawartości strony poza <header>.
Comandeer
IMO lepszy dodatkowy div wrapper niźli mniej semantyczny kod wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.