Jako, że z JS dopiero zaczynam to nie bardzo wiem, czy coś takiego da się zrobić. Napisałem bardzo łatwy, mały skrypy, który odpowiada za "przyklejenie" menu na górze przeglądarki. Dany skrypt korzysta z biblioteki JQuery. Pobrałem bibliotekę z internetu i okazało się, że warzy ona ponad 200kb (trochę dużo). Bardzo zależy mi na optymalizacji mojej strony. Przepuściłem dany plik przez compresor JS i wyszło 130kb.
Nurtuje mnie pewna sprawa. Czy biblioteka JQuery musi być aż tak obszerna dla tak małego skryptu? Może znajdują się tam jakieś niepotrzebne funkcje? Orientujecie się może?
<script type='text/javascript'> $(window).load(function(){ function fixDiv() { var $cache = $('#menufixed'); var $caches = $('#moremargin'); if ($(window).scrollTop() > 113) { $cache.css({'position': 'fixed', 'top': '0','max-width': '100%','width': '100%'}); $caches.css({'margin-top': '40px'}); } else { $cache.css({'position': 'relative', 'top': 'auto','max-width': '1130px'}); $caches.css({'margin-top': '0px'}); } } $(window).scroll(fixDiv); fixDiv(); }); </script>
2 sprawa, czy ktoś ma doświadczenie dotyczące blokowania renderowania strony na Joomla! przez JS?
Z góry dziękuję za poświęcony czas na odpisanie mi.
Pozdrawiam Dawid Rybacki!