Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Strona szpitala
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Fibolg
Witam,
Próbowałem ostatnio co nieco swoich sił w pracy z php i ogólnie stronami internetowymi i chciałbym poznać wasze zdanie na temat projektu Oficjalnej Strony Zespołu Opieki Zdrowotnej w Chełmnie ||| http://zoz.chelmno.pl.
Nie jest ona narazie rozbudowana, bo robiłem ją za darmo, ale dodałem parę usprawnień, co pozwoli w przyszłości dodać jakieś "moduły" lub rozbudować ją dalej. Już myślę nad dodaniem księgi gości oraz komentarzy do newsów...
W kazdym bądź razie narazie to jakiś taki projekt i chciałbym wiedzieć co w niej poprawić zanim pokażę ją chociażby dyrekcji tongue.gif
Pozdrowienia dla ekipy php.PL - olbrzymich sukcesów programistycznych w nowym roku.
mike
1. Strona "przyzwoita";
2. Pozbądź się podświetlenia dla news'ów albo zmień kolor na jakis łagodny, zblizony do bieli;
3. Strona "o niczym" nie znalazłem tam żadnych informacji których szukałbym odwoedzając stroną szpitala: godziny przyjęć poradni, nazwiska specjalistów i.t.d.
sf
Patrz pkt 3 biggrin.gif Poprostu to jest największa siara przy takich stronach i niestety często takie coś się pojawia. Strona ma być dla użyteczna dla ludzi to po pierwsze smile.gif Jak chodzi o wygląd to niestety nie podoba mi się ten efekt linii. Aktualnie jak ktoś już to stosuje to dodają jeszcze efekt ich zanikania. Więc u Ciebie jak chodzi o grafikę to jest bardzo podstawowo, poziom początkujący. Aktualności mało przejrzyste, informacje typu, że x ludzi czytało wiadmość są zbędne w takim serwisie. Dodakowo ten link [więcej] za szybko się pojawia, więcej tekstu. Ten kolor niebieski po najechaniu wygląda strasznie, ogólnie ten efekt jest ble.
Seth
Bede troche brutalny... strona niczym nie zachwyca.
Wyglada jak robiona przez kodera, a nie designera no i jej styl jest dosc przedpotopowy.

Wg. mnie lepiej bylo by zlecic jakiemus grafikiowi ta strone bo nie zacheca do ogladania.
Fibolg
Na wstępie dzięki za rady podtrzymujące na duchu takich noobów jak ja winksmiley.jpg
Cytat
Pozbądź się podświetlenia dla news'ów...

Tego się spodziewałem - chciałem trzymać się pewnego kanonu narzuconego przez siebie samego ale sam chyba będę musiał to zmienić...
Cytat
Strona "o niczym" nie znalazłem tam żadnych informacji których szukałbym odwoedzając stroną szpitala

Jak przygotowujecie projekt strony dla jakiejś firmy to od razu bierzecie full tekst który ma się tam znaleźć? U mnie było to tak: mają tam być kontakty z rozbudowaną książką telefoniczną (choć aktualnej nie dostałem), jakieś miejsce na newsy z licznikami czytania ich oraz odwiedzalności strony; dostałem przykładowe ogłoszenie przetargu, które ma być zamieszczone no i tyle... Nie chcę się narazie rozwodzić nad całą resztą bo i tak nikt mi za to nie płaci narazie a brak $ = brak samozaparcia do pracy (a pracy innej mam nadto).
@sf, po pierwsze efekt linii zastosowałem dlaego, że dostałem zdjęcia w bardzo słabej jakości sad.gif a chciałem chociaż do czegoś je zastsować... wypadło na linie telewizyjne i myślę, że jako bg jakiegoś logo może być (ewentualnie), ale skoro Tobie się nie podoba to ok winksmiley.jpg Tego raczej nie znienię, co do krótszej części newsów to osoba redagująca ma możliwość kontrolowania, gdzie urwie się i pojawi napis [Więcej], a że narazie newsy są krótkie to te też są krótkie...
@Seth, ostatnio siedzę trochę na tym forum i wiem, że jesteś grafikiem (choćby domorosłym). Nie każdy ma dar do grafy komputerowej, ja PSa poznaję dopiero, ale nazwanie mnie koderem to dla mnie jedynie pochwała, więc powiem stylem Bennego Hilla - bądź brutalny Seth... bądź brutalny laugh.gif
awides
wiesz ile potrzeba żeby zrobić taką "stronę" ?, ok. 3h, ogólnie 0/10 (nie ma czego oceniać)
Vertical
Trochę za prosto wygląda ta strona. Jest tam w użyciu praktycznie tylko biły kolor (wiem, że to szpital, ale bez przesady). Ogólnie blado wypada. Przede wszystkim dodaj tam jakichś obrazków i trochę więcej kolorów na stronie, bo logo jest ok
scanner
Pusto i jakoś tak zimno.
Brak informacji, o których pisano powyżej.

Brawo za to za http://validator.w3.org/check?uri=http://zoz.chelmno.pl choć zastanowiłbym się nad przejściem już na xHTML i kodowanie w UTF-8
gryzonie
Jak dla mnie strona jest OK tyle tylko, że nadal są linki na niebiesko (kolor nie pasuje odcieniem do reszty strony)

I te linie w nagłówku - gdy są na zdjęciu to wyglądają nieźle, ale jak przechodzą w prawą stronę na jednolite tło to już nie wyglądają tak fajnie (rozmycie lub jakiś inny kolor może poprawią ten stan)

Plus za prezentację zdjęć (podoba mi się obróbka smile.gif )
Fibolg
@gryzonie, nie wiem w ogóle o czym piszesz! Sprawdzałem stronę na różnych przeglądarkach, systemach operacyjnych, w różnych rozdzielczościach i wszędzie było ok, co potwierdza użycie walidatora HTML. Co do linii nagłówka to te proste linie również są na obrazkach i są tego samego koloru oraz 1px szerokości, więc nie wiem w czym rzecz. Mógłbyś podesłać mi screena? Prezentacja zdjęć jest tylko dla historii, ponieważ zastosowana była sephia i charakterystyczne cięcie dla starych noży forograficznych.
Co do kolorów, to te mają być tylko w nagłównkach i zdjęciach, a że narazie zdjęć nie ma to rzeczywiście strona wyglądać może trochę "biednie". Postaram się, w chwili, kiedy będzie więcej czasu, uzupełnić stronkę o następne opisy oddziałów oraz przychodni (jeżeli taka będzie wola przełorzonego).
@awides, chciałbym zobaczyć stronę którą zrobiłeś w 3h.
gryzonie
z linkami chodziło raczej o podświetlenia tekstu na stronie aktualnosci http://zoz.chelmno.pl/newsy/index.php

pod tekstem pojawia się niebieski (albo nawet bliżej fioletowego) kolor gdy najeżdżamy na tekst - a kolor ten nie pasuje do reszty strony smile.gif
Fibolg
Tak ten kolor miał być taki jak w nagłówku, a że tamten okazał się za ciemny, to go trochę rozjaśniłem biggrin.gif Mam zamiar zrobić go na szaro biggrin.gif w najbliższym czasie. Dzięki za opinie
wosz
Mi się nie podoba. "Linie TV" na zdjęciu szpitala (w topie) są beznadziejne, kiepsko też obrysowałeś to zdjęcie jedno-pikselową, czarną ramką. Ograniczyłeś się do białego tła, czarnej Verdany, a jeśli patrzeć na grafikę to oprócz topu nic nie ma. Plus jedynie za zmienny top. 3/10.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.