Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP 5.0.3 i MySQL 1.4.8 - nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
zbig13
Mam problem, który chyba był już poruszany w którymś temacie, jednak dotyczył on instalacji php 5 i MySQL'a pod serwerem Apache. Ja natomiast zainstalowałem php 5.0.3 i MySQL 1.4.8 na serwerze IIS. Gdy włączam jakiś skrypt oparty na MySQL wyświetla mi komunikat:
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in c:\Inetpub\wwwroot\skrypt_newsow\mysql_connect.php on line 11
W programie PhpMyAdmin wyświetla, że:
"Nie można załadować modułu MySQL. Proszę sprawdzić konfiguracje php."
Nie wiem co mam zrobić. Hasło jest poprawne, ponieważ wchodząc przez Wiersz Polecenia bez problemu moge zarządzać całą bazą danych. Próbowałem zmieniać extension_dir w php.ini , ale to tez nic nie daje. Czy mógłby mi ktoś napisać co trzeba zrobić w tej sytuacji?
Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
zbig13
Ok, dzięki już mi działa. Ściągnąłem pakiet ze strony php.net, gdzie były pliki php_mysql.dll i php_mysqli.dll, skopiowałem je do katalogu C:/php i C:/Windows. Odkomentowałem jeszcze php_mysql.dll w pliku php.ini. Teraz chyba bedzię juz wszystko w porządku. Jeszcze raz dzięki za pomoc!
dafi
a ja nadal mam ten problem

php 5.0.3 mysql 4.1 iis 6.0

w zmiennych srodowiskowych w path jest dopisane c:\php;C:\php\ext

w php.ini zmieniony katalog extension_dir = "c:\php\ext"
odkomentowane extension=php_mysql.dll,extension=php_mysqli.dll

dllki skopiowane do c:\php, c:\windows c:\windows\system32

phpinfo dziala ale niema slowa o mysql

przy probie polaczenia błąd :

Fatal error: Call to undefined function mysql_pconnect() in c:\Inetpub\wwwroot\sekretariat\Connections\sekretariat.php on line 46

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły questionmark.gif
zbig13
Cytat(dafi @ 2005-03-14 14:19:11)
w php.ini zmieniony katalog extension_dir = "c:\php\ext"
odkomentowane extension=php_mysql.dll,extension=php_mysqli.dll

dllki skopiowane do c:\php, c:\windows c:\windows\system32

Jeśli ustawiłeś extension_dir na "C:\php\ext\" to pliki dll (mysql.dll, mysqli.dll) wrzuć do "C:\php\ext\", a nie do "C:\php\". Pomylilem sie w moim starym poscie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.