Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Laravel5] Zmiana hasła
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mariio81
Witam,
potrzebuję napisać sprawdzenie podanego hasła przez użytkownika z tym co jest w bazie danych i zmienienie go na inne podane i tutaj pojawia się problem albo nie rozumiem tego albo nie wiem jak to zrobić bo wykonując bcrypt() lub Hash::make() dla podanego hasła za każdym razem jest inny hash poczatek jest tylko taki sam do trzeciego znaczku dolara. W takiej sytuacji jak mam sprawdzic czy podane hasło jest takie jak w bazie a potem je zmienić. Próbowałem przegladnąć kod frameworka jak to jest zrobione bo jest wbudowana zmiana hasła ale jest to tam trochę skomplikowane.
W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem?
Pyton_000
Pobierasz sobie z bazy hasło które masz i robisz coś takiego:

1. \Hash:check('haslo_niezakodowane', 'HASH_z_bazy')

To Ci sprawdzi Czy hasła są zgodne

Tu masz plik z działaniami:
\Illuminate\Hashing\BcryptHasher::check
mariio81
Cytat
Tu masz plik z działaniami:
\Illuminate\Hashing\BcryptHasher::check

Widziałem to korzystałem też z Hash::check() ale źle dlatego nie działało. A co do zmiany hasła to do bazy mam wpisać wygenerowany hash za pomocą Hash::check() nawet gdy trzykrotne wywołanie dla tego samego hasła daje różne hashe?
Pyton_000
nie check tylko make.
I tak, to że za każdym razem jest inny hash to jest jak najbardziej poprawne i nie przejmuj się tym.
mariio81
Make własnie źle napisałem.
Wielkie dzięki za odpowiedź.
redeemer
Hash jest za każdym razem inny bo w hashu jest też m.in. zapisana "sól", która jest losowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.