Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie wartości tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koxcon
Witam,

Mam pewien problem. Mam kilka tablic zawierających liczby całkowite, a konkretnie mówiąc:

1. $L=array(1,2);
  2. $C=array(2,3);
  3. $P=array(3,4);

I teraz chcę, żeby skrypt wypisał mi w odpowiednich tabelkach te wielkości (ogólnie, wierszy ma być tyle, ile jest tych numerków w każdej z tych tablic). Stworzyłem zatem coś takiego:
  1. for ($i=0;$i<count($L);$i++) {
  2. print '<tr align="center"><td>';echo $L[$i]; print'</td> <td>'; echo $C[$i];print'</td> <td>'; echo $P[$i]; print'</td> ';
  3. }

I o ile wartości pod L i C skrypt wypisuje poprawnie, o tyle dla P pojawia się błąd: "Notice: Array to string conversion in C:\xampp\htdocs\wyrownanie.php on line 721
Array"

Co dziwne, tylko dla tablicy P pojawia się ten błąd, mimo że kod wyświetlający liczby w tablicy jest taki sam dla L, C, P

Proszę o pomoc

Pozdrawiam,
Koxcon
KsaR
  1. $L=array(1,2);
  2. $C=array(2,3);
  3. $P=array(3,4);
  4. $x='';
  5. foreach ($L as $k=>$v) $x.='<td>'.$k.'</td>';
  6. foreach ($C as $k=>$v) $x.='<td>'.$k.'</td>';
  7. foreach ($P as $k=>$v) $x.='<td>'.$k.'</td>';
  8. if (isset($x[0])) echo '<table><tr align="center">',$x,'</tr></table>';

3 petle bo cos zgaduje ze moze byc rozny rozmiar tablic?
--
zwroci takie cos:
Cytat
<table><tr align="center"><td>0</td><td>1</td><td>0</td><td>1</td><td>0</td><td>1</td></tr></table>
Koxcon
Tablice są zawsze takich samych wymiarów, dlatego umieściłem je pod jedną pętlą.

Kod, który mi podesłałeś, zwraca indeksy, tak? Mi nie chodzi o indeksy, tylko o wartości pod indeksami smile.gif

http://www.fotosik.pl/zdjecie/521bcdf382dd9af9

Chodzi mi o coś takiego, tylko zamiast tych błędów, powinno być "3" oraz "4"
ctom
zrób sobie
Kod
var_dump($C, $P);

i zobaczysz w czym jest problem
KsaR
Cytat(Koxcon @ 18.09.2015, 20:16:24 ) *
Tablice są zawsze takich samych wymiarów, dlatego umieściłem je pod jedną pętlą.

Kod, który mi podesłałeś, zwraca indeksy, tak? Mi nie chodzi o indeksy, tylko o wartości pod indeksami smile.gif

http://www.fotosik.pl/zdjecie/521bcdf382dd9af9

Chodzi mi o coś takiego, tylko zamiast tych błędów, powinno być "3" oraz "4"

$k u mnie zawiera klucz, bo taki dales przyklad tablicy. Wystarczy na $v zamienic.

1. $x='';
  2. for ($i=0,$ct=count($L);$i<$ct;$i++) $x.='<tr align="center"><td>'.$L[$i].'</td><td>'.$C[$i].'</td><td>'.$P[$i].'</td></tr>';
  3. if (isset($x[0])) echo '<table>', $x, '</table>';

Mini poprawka twojego, html masz nie poprawny (nie domykasz tr, nie otwierasz/zamykasz tabeli tongue.gif)
--
A blad oznacza ze chcesz uzyc tablice jak string.
Np:
echo array();
Koxcon
Ach, dopiero teraz zauważyłem, że mam w kodzie niżej błąd, przez co po drodze, przypadkowo, zamieniało mi tą jednowymiarową tablicę "P" na inną, dwuwymiarową. Błąd już poprawiłem, teraz wszystko działa smile.gif Dziękuję za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.