Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]gotowe systemy komentarzy vs własny skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
omxd
Witam,
planuję ruszyć z bliźniaczą stroną kwejk czy wiocha i mam pytanko odnośnie komentarzy. Zastanawiam się czy wrzucić np. zestaw disqus.com + plugin facebooka czy pisać własny system (zejdzie mi z tym na pewno długo). Może na początek skorzystać z pierwszego rozwiązania a gdy stronka zacznie się rozwijać przejść do opcji drugiej? Bardzo proszę o wasze opinie.

pozdrawiam
patwoj98
Osobiście pisał bym w oparciu o własny skrypt. Dłużej potrwa, ale w przypadku błędów sam jesteś w stanie debugować. Jeżeli sam kod tworzysz to lepiej znać cały kod smile.gif
omxd
Nie zadowoli mnie zwykła księga gości,a w moim przypadku stworzenie rozbudowanego systemu na pewno sporo potrawa - ogromnie się waham:)
Comandeer
Jeśli nie przeszkadza Ci to, że de facto nie będziesz właścicielem komentów, idź w Disqusa. Jest na tyle rozbudowany, że pisanie tego samemu może być bardzo czaso- i pracochłonne - zwłaszcza, jeśli ma to być jedynie dodatkowa funkcjonalność.

Jeśli jednak chcesz mieć pełną kontrolę nad komentami, to własny system jest praktycznie jedyną opcją (no… chyba że se kupisz Disqusa wink.gif).
omxd
dzięki za opinię. Na razie wrzucę plugin fb i zacznę pracę nad systemem między czasie.
Właśnie natknąłem się na inne info,muszę rejestrować bazę danych z moimi użytkownikami w urzędzie? Z danych prywatnych jedynie magazynuje tam e-maile użytkowników.
Tomplus
Tworzysz kolejnego klona a'la demoty więc wg mnie liczysz na to aby społeczność jaka utworzy się wokół serwisu miała wygodny sposób umieszczania informacji, a taki disqus czy facebook to ułatwiona forma kontaktu STRONA - UŻYTKOWNIK.

Patrząc na strony które oferują własny system komentarzy np. faktopedia to ludzie prawie w ogóle nie korzystają z autorskiego, wolą facebook. Dla nich to wygoda, że nie muszą rejestrować konta aby napisać jakąś treść.

Dodatkowo dajesz też możliwość kontrolowania komentarzy przez samych użytkowników, oni mogą z edytować, usunąć kiedy chcą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.