Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pobranie jednej wartości z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nawasaqi
Witam serdecznie mam problem mianowicie chcę pobrać z tabeli kilka wartości z jednej kolumny cena.

1. #WYKONAWCY
  2. $db = new mysqli('localhost', 'root', '', 'test');
  3. $db -> query("SET CHARSET utf8");
  4. $db -> query("SET NAMES 'UTF-8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
  5. $zapytanie = "SELECT * FROM `ceny_powiat`;";
  6. $wynik = $db->query($zapytanie);
  7.  
  8.  
  9.  
  10. while ($baza = $wynik->fetch_assoc())
  11.  
  12. {
  13.  
  14. print_r(array ($baza['cena']));
  15.  
  16.  
  17. }
  18.  
  19.  

I potem mam kod gdzie chce się odwoływać się do kolejnych wartości z kolumny cena. Problem w tym że nie są one chronologicznie zapisane.
Chciałbym pro prostu móc wstawiać zmienną $baza[cena][23] tak jak w przypadku tablic i wstawiac tą wartość do tekstu. Jednak cały czas wyżuca mi tablice z danymi i wartościami:
  1. (
  2. [0] => 129
  3. )
  4. (
  5. [0] => 322
  6. )

Także w żaden sposób nie mogę się do nich odwołać. Ma ktoś pomysł jakiś jak to rozwiązać tak aby nie tworzyć 4000 zapytań SQL z WHERE do bazy dla każdej wartości questionmark.gif
kapslokk
To może zamiast robić
  1. print_r(array ($baza['cena']));

stwórz sobie tablicę z danych z bazy, a później się do nich odwołaj?
viking
Jeśli chcesz sortować według warunków to zainteresuj się ORDER BY na bazie.
Samo query zwraca obiekt http://php.net/manual/pl/class.mysqli-result.php w ktorym masz np http://php.net/manual/pl/mysqli-result.fetch-all.php zwracający całą tablicę rekordów.
Tomplus
Tak jak napisał Kapslokk

stwórz zmienną $tablica[$baza['id']] = $baza['cena'];
a za pętlą while odwołaj się do całej tablicy
robertpiaty
Moim zdaniem coś chcesz przekombinować. Napisz co chcesz później z tymi danymi później zrobić. Jeśli chcesz tylko wyświetlić te dane to zainteresuj się tym co napisał viking, a potem wystarczy Ci tylko foreach do wyświetlenia danych które bazaa Ci zwróci w odpowiedniej już kolejności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.