Nie korzystam narazie z żadnego frameworka. Opracowałem sobie własny (nie nazwę tego frameworkiem ale systemem) system pisania aplikacji w php. Cały czas jednak myślę nad przeskoczeniem na coś już gotowego bądź nad zmianą podejścia mojego systemu na model MVC.
Nurtuje mnie jednak jeden problem:
Kiedy ja tworzę aplikację posługuję się w url (oraz of kors w kodzie tam gdzie muszę) nazwami plików czyli np. klient_dodaj.php itd itp. w urlu mam wtedy odwołanie np: http://localhost/projekt/klient_dodaj.php.
Natomiast z tego co zauważyłem we frameworkach do każdego "pliku" zwykle odwołuje się jednakowo poprzez tzw. kontroler przez podanie parametrów wskazujących na jakiś plik (czyli skrypt wywoływany jest rozpoznawany przez ten parametr). Trzeba to potem jakoś mapować na właściwe nazwy plików + parametry wywołania.
Proszę o info czy z waszego doświadczenia nie jest to zbyt zamotane

Moje pytanie choć z pozoru banalen ma ważne dla mnie podstawy bo współpracuję z klikoma deweloperami i przyjęcie pewnego rozwiązania musi za sobą nieść jakieś korzyści i być przejrzyste i łatwe w zarządzaniu.
Być może ja nie do końca rozumiem istotę rzeczy a i w tym przypadku proszę sprostowanie i 2 słowa na temat.
Pozdrawiam