Cześć.
mam w bazie jako typ varchar dane np:
nr_lokalu: 3 A
kod_poczt: 05344 (tak wiem bez myślnika ale tak ma być)
Problem w tym że jak w phpmyadmin exportuje to do csv/excel otrzymuje dane:
nr_lokalu: 3:00 AM
kod_poczt: 5344
Rozumiem że jest to kolumna "ogólna" i przy "tekstowe" było by poprawnie, ale exportując nie mam możliwości ustawić żeby komórki w excelu były wcześniej ustawione jako "tekstowe" a jak już otrzymuje dane w takiej formie to wtedy zmiana na "tekstowe" już nie przywraca pierwotnej formy.
Ma ktoś na to jakieś rozwiązanie ?
trueblue
14.10.2015, 07:29:25
Jak eksportujesz do CSV, czy raczej jak importujesz do Excela?
chodzi o excela oczywiście, tylko opcja w phpmyadmin nazywa się:
CSV for MS Excel
mmmmmmm
14.10.2015, 07:36:54
W pliku jest dobrze. To Excel źle interpretuje dane. Otwórz edytorem tekstowym, to się przekonasz... Excel to zło dla CSV
no ok wiem że excel źle to interpretuje... ale w jaki sposób wyeksportowac te dane poprawnie do excela ?
trueblue
14.10.2015, 07:51:47
Przy imporcie masz możliwość określania jakiego typu jest każda z kolumn.
Pyton_000
14.10.2015, 07:54:13
Uściślimy . Chcesz do CSV czy do XLS(X) ?
Bo jak do CSV to już masz poprawnie. W Excelu przy otwieraniu csv powinieneś mieć opcje do ustawienia. Jak nie ma to spróbuj zrobić "Import danych"
Żadnych opcji nie ma przy otwieraniu excela.
Próbowałem tez importu danych.
Mam plik .csv (który otwarty jako txt ma prawidłowe dane, ale otwarty w excelu już sie rypie)
Otwieram nowy plik XLSX
ustawiam wszystkie komórki jako pola tekstowe
importuje do niego dane z tego pliku csv i tam w trakcie ustawień cały czas widze poprawne dane.. ale po kliknięciu "zakończ" ładuje te dane do komórek i sam zmienia formatowanie na "niestandardowe" i obcina pierwsze zera itd...
Pyton_000
14.10.2015, 08:20:27
To zmień sobie teraz po imporcie wszystkie komórki na tekst
Ok doszedłem jak to zrobić.
W kilku miejscach trzeba ustawić pole jako tekst, ale najważniejszy punkt jest chyba tu: w kreatorze importu w trzecim kroku trzeba najpierw zaznaczyć odpowiednią kolumne i dopiero dla niej jeszcze raz ustawić typ pola tekst.... ehhh namordowałem się ale znalazłem...
dzięki za podpowiedzi
Pyton_000
14.10.2015, 08:42:20
Bo to Excel. Z tego nie ma nic dobrego przy takich kombinacjach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.