Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [phpmyadmin/excel] exportuje do pola typu ogólne
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
M@X
Cześć.
mam w bazie jako typ varchar dane np:

nr_lokalu: 3 A
kod_poczt: 05344 (tak wiem bez myślnika ale tak ma być)

Problem w tym że jak w phpmyadmin exportuje to do csv/excel otrzymuje dane:
nr_lokalu: 3:00 AM
kod_poczt: 5344

Rozumiem że jest to kolumna "ogólna" i przy "tekstowe" było by poprawnie, ale exportując nie mam możliwości ustawić żeby komórki w excelu były wcześniej ustawione jako "tekstowe" a jak już otrzymuje dane w takiej formie to wtedy zmiana na "tekstowe" już nie przywraca pierwotnej formy.

Ma ktoś na to jakieś rozwiązanie ?
trueblue
Jak eksportujesz do CSV, czy raczej jak importujesz do Excela?
M@X
chodzi o excela oczywiście, tylko opcja w phpmyadmin nazywa się:
CSV for MS Excel
mmmmmmm
W pliku jest dobrze. To Excel źle interpretuje dane. Otwórz edytorem tekstowym, to się przekonasz... Excel to zło dla CSV smile.gif
M@X
no ok wiem że excel źle to interpretuje... ale w jaki sposób wyeksportowac te dane poprawnie do excela ?
trueblue
Przy imporcie masz możliwość określania jakiego typu jest każda z kolumn.
Pyton_000
Uściślimy . Chcesz do CSV czy do XLS(X) ?
Bo jak do CSV to już masz poprawnie. W Excelu przy otwieraniu csv powinieneś mieć opcje do ustawienia. Jak nie ma to spróbuj zrobić "Import danych"
M@X
Żadnych opcji nie ma przy otwieraniu excela.

Próbowałem tez importu danych.
Mam plik .csv (który otwarty jako txt ma prawidłowe dane, ale otwarty w excelu już sie rypie)
Otwieram nowy plik XLSX
ustawiam wszystkie komórki jako pola tekstowe
importuje do niego dane z tego pliku csv i tam w trakcie ustawień cały czas widze poprawne dane.. ale po kliknięciu "zakończ" ładuje te dane do komórek i sam zmienia formatowanie na "niestandardowe" i obcina pierwsze zera itd... sad.gif
Pyton_000
To zmień sobie teraz po imporcie wszystkie komórki na tekst
M@X
Ok doszedłem jak to zrobić.
W kilku miejscach trzeba ustawić pole jako tekst, ale najważniejszy punkt jest chyba tu: w kreatorze importu w trzecim kroku trzeba najpierw zaznaczyć odpowiednią kolumne i dopiero dla niej jeszcze raz ustawić typ pola tekst.... ehhh namordowałem się ale znalazłem...

dzięki za podpowiedzi
Pyton_000
Bo to Excel. Z tego nie ma nic dobrego przy takich kombinacjach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.