Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Laravel 5.0] Instalacja starszej wersji frameworka
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mariio81
Witam,
miałem zainstalowanego frameworka w podstawowej wersji testowałem na nim wiele rzeczy między innymi entrust coś tam aktualizowałem composerem i dodałem w middleware sprawdzanie uprawnień poprzez auth()->user()->hasRole('admin') które dodał Pyton_000 i wszystko działało ładnie ale narobiłem bałaganu w kodzie i postanowiłem od nowa postawić projekt.
Przy wykonaniu:
  1. composer create-project laravel/laravel laravel --prefer-dist v5.0.*

instaluje wersje 5.0.22 a gdy wpiszę na końcu 5.0.33 bo taką widziałem że jest to dostaję błąd
  1. could not find package laravel/laravel with version 5.0.33

ogólnie to potrzebuję wersję 5.0.24 bo tam jest helper auth() ale najwyższa wersja jaka się instaluje to 5.0.22.
Nawet gdy w composer.json dodam w required wersje 5.0.33
i odpalę
  1. composer update "laravel/framework"

to coś tam robi a na końcu dostaję błąd.
Wie ktoś może jak to przeskoczyć bo w poprzednim projekcie jakoś była wyższa wersja bo helper auth() był.
Pyton_000
Instaluj 5.1 tam tez jest ten helper

Kod
composer create-project laravel/laravel laravel
mariio81
Wiem tylko projekt musi chodzić na php 5.4 więc musi to być Laravel 5.0
Przy wykonaniu:
Kod
composer update

dostaję taki błąd:
Kod
[Symfony\Component\Debug\Exception\FatalErrorException]                            
Call to undefined method Illuminate\Foundation\Application::getCachedCompilePath()
Pyton_000
Zrób

Kod
composer create-project laravel/laravel laravel 5.0.*;
composer update

Będziesz miał 5.0.33
mariio81
Dziwne bo robiłem tak i dostawałem dużo błędów. Zaktualizowało do wersji 5.0.33 ale zakończyło błędami:
Kod
Writing lock file
Generating autoload files

[Symfony\Component\Debug\Exception\FatalErrorException]
  Call to undefined method Illuminate\Foundation\Application::getCachedCompilePath()

Script php artisan clear-compiled handling the post-update-cmd event returned with an error

[RuntimeException]
  Error Output:

update [--prefer-source] [--prefer-dist] [--dry-run] [--dev] [--no-dev] [--lock] [--no-plugins]
[--no-custom-installers] [--no-autoloader] [--no-scripts] [--no-progress] [--with-dependencies]
[-v|vv|vvv|--verbose] [-o|--optimize-autoloader] [--ignore-platform-reqs] [--prefer-stable] [--prefer-lowest]
[packages1] ... [packagesN]

Mają one jakiś wpływ na działanie frameworka?
Pyton_000
php artisan clear-compiled
pomiędzy create-project a update
mariio81
Wielkie dzieki teraz działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.