jestem w trakcie wykonywania projektu na zaliczenie, a mianowicie robię prosty internetowy system wypożyczania samochodów.
Jak do tej pory z podstawowych funkcjonalności można się zarejestrować, zalogować , odpowiednie działy dostępne tylko dla zarejestrowanego użytkownika/admina.
Nie wiem natomiast jak zrobić w miarę prosto system wypożyczania samochodów.
Powiedzmy że mam 10 różnych marek samochodów - każde po 5 dostępnych sztuk, czyli w sumie 50 samochodów.
Każdy samochód ma swoją cenę wynajmu za jeden dzień. Na stronie będzie formularz rezerwacji zawierający:
- miejsce wynajmu
- datę wynajmu
- miejsce zwrotu
- datę zwrotu
- samochód do wyboru
Dane kontaktowe użytkownik już wcześniej musiał podać przy rejestracji.
1. Jak skonstruować bazę danych ? Na razie mam tabelę użytkowników, którą trzeba będzie pewnie połączyć z tabelą samochodów i miejscem odbioru/zwrotu samochodu (dwa miejsca do wyboru). Jak te tabele połączyć by nazwę użytkownika lub jego ID przypisywało automatycznie gdy wypożyczy samochód?
2.Jak zrobić by po tym jak użytkownik wypożyczy samochód, odejmowało liczbę dostępnych samochodów (np. z 5 na 4) i po upływie czasu wypożyczenia dodawało samochód z powrotem ?
Może ma ktoś poratować linkiem do jakiegoś tutoriala mniej więcej z rozwiązaniami do podobnego problemu?
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam!