Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: widoki, select
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
rmn
Próbuję stworzyć widok do tabeli ranking.Table zawiera informacje o ilości punktów, imię i nazwisko,info o wieku zawodnika. Potrzebuję stworzyć dwa widoki: jeden dla zawodników urodzonych po 1995 i jeden dla starszych (rocznik<1995) .

Select do takiego widoku to np.

SELECT ranking.* FROM ranking WHERE (ranking.Rocznik<1995);

To działa. I teraz do tego chcę dodatać do kazdego wiersza info o tym, który to jest wiersz w tym widoku(posortowany według punktów). Czyli chce dostać iformację o pozycji zawodnika w jego grupie wiekowej. Jak to zrobić?

Z góry dzięki za pomoc!
SongoQ
A jaka baza danych ?
rmn
własnie najgorsze jest to, że to wszystko się dzieje w accessie
SongoQ
Poparz w helpie moze cos bedzie o numerowaniu rekordow. Moze taka funkcja bedzie to wtedy zwricisz rekordy z podselekta dolozysz pole numer i juz masz gotowe. Tak to mozna zrobic w ORACLE a Access mysle ze mze taka funkcja istnieje.
rmn
w oracle jest pole rownum(?).. dzięki za pomoc, własnie takich rzeczy szukam ale pomoc accessa nie jest taka fajna jak php.net.

Tak naprawde to chodzi mi o zapytanie dla dowolnej bazy, może potem uda mi się dzięki temu znaleźć coś w necie/helpie.

UPDATE.

Mozę kouś się przyda:

1. SELECT r1.Suma,count(*),r1.Osoba,r1.Rocznik
  2. FROM ranking_1994 r1, ranking_1994 r2 WHERE r1.Suma < r2.Suma GROUP BY r1.Suma,r1.Osoba,r1.Rocznik ORDER BY r1.Suma DESC;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.