Cytat
Ale sto lat używam nginx, a ostatnio zmuszony byłem używać Apache i tak mi zadziałał na nerwy, że wszędzie hejtuje jak widzę nazwę Apache, aczkolwiek uważam, że konstruktywnie.
Hejtowanie zwykle nie jest konstruktywne, a już na pewno obiektywne

Skoro ciągle używasz jednego rozwiązania to nic dziwnego, że miałeś problemy z innym. Podobnie mają ci co używają Apache i muszą coś zrobić z Nginx czy Lighttpd.
Cytat
- nie da się prosto po ludzku w 5 sekund zmusić go do działania z php-fpm
Serio to tak dużo? 6 linijek pliku conf, dwie komendy: a2enmod i a2enconf restart. Może rzeczywiście nie 5 sekund, ale serwera www nie konfiguruje się codziennie, można poświęcić na to minutę.
Cytat
- konieczność włączania jakichś modułów typu mod_rewrite jeśli chce mieć przyjazne linki
Ale jeśli nie chcesz przyjaznych linków to nie musisz mieć włączonych dziesiątek modułów. To jest IMHO zaleta, Apache jest bardzo konfigurowalny, modułowy. Dzięki temu bez problemu pożenisz go z Perlem, Pythonem, Ruby itd.
Cytat
- konieczność tworzenia dodatkowych plików .htaccess
Wszystko zależy od tego czy na prawdę potrzebujesz .htaccess. Poza tym, masz możliwość skonfigurować każdy projekt a nawet każdy katalog inaczej.
Rzeczywiście byłoby wygodnie, gdyby podstawowy .htaccess z przekierowaniem na index.php był w zestawie z mod_rewrite. Ale nawet jak go nie ma, to podstawowa reguła przepisania na index.php jest bardzo łatwa i bez problemu można przygotować sobie gotowca.
Cytat
- kiedy zdarzy się jakaś sytuacja w której skrypt php dostanie timeout/zje ram/ zje procesor, koniecznością jest restart usługi apache (jeśli nie chce się czekać pewnie z xx minut na odmulenie, mi nigdy nie starczyło cierpliwości, żeby czekać i restartowałem usługę), Nginx rzuci najwyżej bad gateway i śmiga sobie po 3 sekundach dalej jakby nikt mu krzywdy nie zrobił.
Chyba tylko z mod_php, bo z php-fpm działa na tej samej zasadzie co Nginx.
Cytat
- szybkość działania, widoczna gołym okiem, nie trzeba żadnych benchmarków
Sorry, ale w XXI wieku, w IT wszystko da się zmierzyć i ocena szybkości gołym okiem trochę nie przystoi profesjonaliście. Raczej nie jesteś w stanie odróżnić 20ms od 10ms gołym okiem - a jest to 50% różnicy.
Są dziesiątki benchmarków, które pokazują jak zachowują się poszczególne serwery w różnych konfiguracjach. I nie trzeba być hejterm Apache, żeby stwierdzić, że jest wolniejszy serwując statyczny content, przy tym zużywa więcej pamięci. Ale już przy dynamicznym różnic takich nie ma, zwłaszcza przy Apache 2.4.
Podsumowując, wszystko zależy od potrzeb. Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, trzeba je znać i wybierać najlepsze rozwiązania do potrzeb, nie ma sensu zamykać się na inne rozwiązania.
I ciekawy link na koniec
https://dracony.org/stop-using-php-fpm-to-a...ginx-vs-apache/