Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki na bieżąco
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Michael2318
Witam.

Aktualizuję jedno z forów do wyższej wersji i natrafiłem na dziwny problem. Otóż, aby odczytać nowo napisany post (pierwszy przez nas nieprzeczytany), wchodzimy pod taki oto link (przykladowo): http://page.pl/viewtopic.php?t=25060&view=newest
I wtedy skrypt wykrywając tego GETa, szuka w bazie na którym poście użytkownik skończył czytać posta i przekierowuje go do niego.
Problem jest taki, że jak raz się wejdzie w ten link i przekieruje do danego posta to potem jak pojawiają się nowe posty, przekierowuje ciągle do tego jednego posta, do którego przekierowało za pierwszym razem (a on jest już odczytany), nie przekierowuje do świeżo napisanych postów. Problem dotyczy pamięci podręcznej - przeglądarka na sztywno zapamiętuje, że jeśli odwiedza link: http://page.pl/viewtopic.php?t=25060&view=newest to od razu przekierowuje na ten link, który zapamiętała. Dopiero po wyczyszczeniu cookies itp. w przeglądarce następuje dobre przekierowanie.
Co tu może być problemem? Dodawałem różne nagłówki w <head>, header() od strony PHP, ale nic nie pomaga.

Dodam, że to wszystko stoi na hostingu home, a na innych hostingach raczej takiego problemu nie było...

Pozdrawiam.
Pyton_000
Wątpię że to wina przeglądarki.

Zapewne wchodząc w ten link strona ustawia cookie z ID ostatniego postu "przeczytanego". Szukałbym raczej problemu w skrypcie
Michael2318
Tylko, że w skrypcie następuje przekierowanie w taki sposób, że z bazy wyciągany jest post_id i przypisany do zmiennej. I wtedy dzieje się coś takiego:

1. ...
  2.  
  3. $post_id = $row['post_id'];
  4.  

I ja przed tym przekierowaniem dodałem:

1. var_dump($post_id);exit;

skrypt w ogóle nie zareagowal, jakby nic tam nie było. Dopiero jak wyczyściłem cookies, wyskoczył mi ten var_dump... Stąd śmię twierdzić, że to wina przeglądarki i pamięci podręcznej.

EDIT: Sorry za ten błędnie wpisany header(), ale pisałem z palca bez edytora, wiadomo o co chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.