Cytat(Crozin @ 21.12.2015, 09:52:28 )

@by_ikar: Uciekł mi ten wątek... przez słabości miałem tutaj na myśli głównie dynamiczną naturę języka, która w większych projektach zawsze zmienia się z jakieś tam zalety w wadę. Brak też tak podstawowych narzędzi jak typy generyczne czy słabo/awo zbudowany model współbieżności. Chyba, że coś się w tym temacie zmieniło - szczerze, nie jestem zbyt mocno zainteresowany tą platformą. Mam nadzieję, że nie wprowadzam teraz w błąd. ;-)
Co do dynamiki oraz słabo typowanego języka - tak, tutaj racja, w przypadku MongoDB bardzo to jest widoczne, gdzie wyszukiwanie liczbowe jest zupełnie inne od wyszukiwania tekstowego i trzeba mieć zawsze na uwadze typy danych po których wyszukujemy, jak i które wrzucamy do bazy. Współbieżność - w przypadku node.js czy nawet samego js'a jako tako jest możliwa. W JS'ie masz workery (no nie w każdej przeglądarce: IE 10+
http://caniuse.com/#feat=webworkers ), w przypadku node.js możesz swój proces podzielić na dzieci, wydelegować im jakieś zadania i komunikować się pomiędzy nimi, jak i nimi zarządzać (ubijać, restartować etc). Ostatnie lata w JS'ie to prawdziwa erupcja nowości, a duże korporacje które wpływają na rozwój tego języka tylko go przyspieszają. Zupełnie inaczej to wygląda w przypadku PHP, gdzie facebook stworzył swoją maszynę wirtualną i ją dopracowywał (w między czasie stworzył hack'a - dodał to i owo do php), gdzie dopiero po kilku latach powstało coś bezpośrednio od twórców PHP (php ng). Z racji tego że wiele narzędzi zarówno na których pracuję (atom) jak i których używam do tworzenia oprogramowania (elektron, nw.js, node.js, react) jest w javascripcie, zaczynam się powoli przenosić do tego środowiska, bo całkiem mi się podoba fakt, że mogę tworzyć rzeczy działające po stronie klienta (przeglądarka), serwera (node.js) czy po stronie systemu (nw.js, elektron, react native). Wtedy odpada korzystanie z wielu IDE, do różnych języków, wystarczy jeden i dokumentacja do odpowiednich bibliotek. PHP zniknąć nie zniknie, bo jest za dużo rzeczy na tym postawionych, ale wydaje mi się że JS dużo namiesza (już to robi), więc nie tyle co warto się "przebranżowić", co mieć to na uwadze i znać ten kawałek webdevelopmentu również.