Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie Wartości w Formularzu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
brudnyharry
Witam, własnie próbuje swoich sił w "pustym" php bez żadnych dodatków typu baza danych itd. Chciałbym stworzyć formularz w którym posiadam kilka produktów ze stałą cena oraz które są * przez dana ilość jaką wybierze użytkownik.

Otworzyłem zatem tablice która zawiera 4 produkty z ustawiona "ceną" oraz które od razu są mnożone jak wspominałem przez ilość która się wpisze w formularzu.

Kod
<?php

$product = array('usg1' => 20 * $_POST['many1'], 'usg2' => 30 * $_POST['many2'], 'usg3' => 50 * $_POST['many3'], 'usg4' => 100 * $_POST['many4']);

?>
<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Untitled Document</title>
<link rel="stylesheet" href="css/main.scss">
</head>
<body>
  <form method="post">
    <input type="number" name="many1" value="0" min="0">
    <?php  echo 'Total Price = ' . $product['usg1']; ?>
    <input type="number" name="many2" value="0" min="0">
    <?php  echo 'Total Price = ' . $product['usg2']; ?>
    <input type="number" name="many3" value="0" min="0">
    <?php  echo 'Total Price = ' . $product['usg3']; ?>
    <input type="number" name="many4" value="0" min="0">
    <?php  echo 'Total Price = ' . $product['usg4'];
    ?>
    <button type="submit" name="button">Sprawdz</button>
  </form>
</body>
</html>

Występuje mi problem z tym ze nie wiem jak aktualizować cenę która jest zależna od ilości bez naciskania na przycisk. Chciałbym by aktualizowanie cen poprzez zwiększanie / zmniejszanie ilości było coś w stylu real-time. Czyli działało bezpośrednio za zwiększeniem / zmniejszeniem. I na koniec z sumować wszystkie ceny produktów do jednej zmiennej.

Wiem ze rozwiązanie jakie zawarłem jest dosyć ubogie ale to początek i proszę o wyrozumiałość , to moje pierwsze kroki. Nie mam problemu z budowaniem systemu, tylko z umieszczeniem go w PHP czy odpowiednio go z definiować, moze po prostu nie znam na tyle tego języka by to zrobić.

Trosze o pomoc lub wyjaśnienie, czy nawet przykład. Z góry dziękuje.

darko
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. // Na początek sprawdź to:
  2. jQuery('input[name*=many]').change(function(){
  3. console.log(this);
  4. /*
  5.   jQuery.on('change',function(this){
  6.  
  7.   });
  8.   */
  9. });

lub:

jQuery("input[name*='many']")
brudnyharry
Bez skutku. Tylko po zatwierdzeniu (przyciskiem) wartość ceny się zmienia. Czy to ma związek z sesja czy odświeżaniem strony? Czy po prostu normalnie można uzyskać zmiany w czasie rzeczywistym?
koodo218
  1. <form name="formularz" method="post">
  2. <label id="many1"></label>
  3. <input type="number" name="many1" value="0" min="0">
  4. <label id="many2"></label>
  5. <input type="number" name="many2" value="0" min="0">
  6. <label id="many3"></label>
  7. <input type="number" name="many3" value="0" min="0">
  8. <label id="many4"></label>
  9. <input type="number" name="many4" value="0" min="0">
  10. </form>

1. for(i=0;i<document.formularz.getElementsByTagName("input").length;i++){
  2. document.formularz.getElementsByTagName("input")[i].onchange = obsluga;
  3. }
  4.  
  5. function obsluga(){
  6. if(this.name == "many1") document.getElementById(this.name).innerHTML = 20*this.value;
  7. else if(this.name == "many2") document.getElementById(this.name).innerHTML = 30*this.value;
  8. else if(this.name == "many3") document.getElementById(this.name).innerHTML = 50*this.value;
  9. else if(this.name == "many4") document.getElementById(this.name).innerHTML = 100*this.value;
  10. }
brudnyharry
Cytat(koodo218 @ 19.12.2015, 09:39:40 ) *
  1. <form name="formularz" method="post">
  2. <label id="many1"></label>
  3. <input type="number" name="many1" value="0" min="0">
  4. <label id="many2"></label>
  5. <input type="number" name="many2" value="0" min="0">
  6. <label id="many3"></label>
  7. <input type="number" name="many3" value="0" min="0">
  8. <label id="many4"></label>
  9. <input type="number" name="many4" value="0" min="0">
  10. </form>

1. for(i=0;i<document.formularz.getElementsByTagName("input").length;i++){
  2. document.formularz.getElementsByTagName("input")[i].onchange = obsluga;
  3. }
  4.  
  5. function obsluga(){
  6. if(this.name == "many1") document.getElementById(this.name).innerHTML = 20*this.value;
  7. else if(this.name == "many2") document.getElementById(this.name).innerHTML = 30*this.value;
  8. else if(this.name == "many3") document.getElementById(this.name).innerHTML = 50*this.value;
  9. else if(this.name == "many4") document.getElementById(this.name).innerHTML = 100*this.value;
  10. }

Wszystko chodzi jak trzeba. Rozumiem już nawet działanie tego, w sumie pominąłem JS dla tego moze napotkałem takie błędy. Dziękuje teraz będę miał oczy szeroko otwarte. Problem rozwiązany.

Edit. A gdybym chciał jeszcze dodać do tego sumę w id "sum-many" która tak samo będzie na bieżąco aktualizowana wraz z zwiększeniem poszczególnych id z "many".
Oczywiście chciałbym się odnieść się do tego kodu.

Utworzyłem tak jak powyżej do kodu "label" o id="sum-many" i chciałem w js utworzyć zmienna która będzie sumowała to wszystko podpinając się do funkcji "obsługa". W efekcie końcowym uzyskałem napis "NaN" zamiast jakiejkolwiek wartości.

Udało się. Na razie chodzi mi tylko o zrozumienie działania języka a nie możliwości w sposobności działaniu programu. Mam to jednak na uwadze, ale to będzie krok 2. Dołożyłem linijkę kodu do funkcji.

Kod
document.getElementById("many-sum").innerHTML = Number(document.getElementById("many1").innerHTML) + Number(document.getElementById("many2").innerHTML) + Number(document.getElementById("many3").innerHTML) + Number(document.getElementById("many4").innerHTML);

Dzięki serdeczne za pomoc. smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.