Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PDO proszę o podpowiedzi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nowy100
Uczę się tego PDO, w sumie to nie jest chyba tak bardzo trudne jak myślałem tylko nie mogłem trafić na dobre poradniki, mi pomógł (tyle o ile) ten (dla innych uczących się):
https://www.youtube.com/watch?v=e0ssKVEISbQ...t6vrTOACQZD1K1E

Chciałbym się dopytać ponieważ nie mam pewności a sam nie mogę się tego doczytać
1. do zmiennych używamy bindParam coś jak to:
  1. $stmt->bindParam (':zalogowany', $wybrany_login);

- czy tak?

2. do stringów używamy bindValue coś jak to:
  1. $stmt->bindValue (':tresc', 'Wykasowano usera');

- czy tak?

3. jeśli chcę dodać do kolumny string łączony ze zmiennymi to robię to tak czy jakoś inaczej:
  1. $stmt->bindValue (':tresc', 'Wykasowano usera o nicku '.$user.'.');

- mogę łączyć string ze zmiennymi czy to trzeba robić jakoś inaczej?

4. czy w jednym zapytaniu mogę użyć zarówno bindValue i bindParam czy używa się tylko jednego

Sprawdzam i to dodaje mi poprawnie do tabel ale chciałbym wiedzieć czy robię to poprawnie bo może nie można z jakichś powodów tego łączyć.
nospor
Przy bindParam masz napisane:

Cytat
Unlike PDOStatement::bindValue(), the variable is bound as a reference and will only be evaluated at the time that PDOStatement::execute() is called.

uzywaj poprostu caly czas bindValue() i nie bedziesz mial rozterek co uzywac i kiedy.
nowy100
ok, trochę specjalnie tak napisałem pytanie aby dokładniej pokazać o co mi chodzi, wydaje mi się bowiem, że nie mogę łączyć w bindValue czy to bindParam stringu ze zmiennymi jak w pytaniu 3 i razej powinienem wcześniej przygotować zmienną do bindValue a w niej zawrzeć co potrzebuję czyli string i polączyć go ze zmiennymi i w ten sposób umieszczać juztylko samą zmienna - czy tak? czy moze można w bindValue dać string łączony ze zmiennymi?
Manual mało mi pomaga bo nie znam na tyle angielskiego (zwłaszcza technicznych zwrotów) i dlatego muszę pytać i szukać wielu przykładów.
KsaR
Masz $zmienną - użyj bindParam.
Nie masz, użyj bindValue.
W czym problem?

W bindValue możesz mieszać zmienne i wartosci, jak i oddzielnie.
A w bindParam tylko zmienne (przez to że ma referencję do zmiennych).
nowy100
Cytat(KsaR @ 23.12.2015, 13:25:47 ) *
Masz $zmienną - użyj bindParam.
Nie masz, użyj bindValue.
W czym problem?

no w tym, że ja się tego dopiero zaczynam uczyć i nie wiem (tak jak pisałem w pierwszym poście) czy mogę w bindParam dać zarówno zmienną jak i string - tak jak to jest w przykłądzie. Nie wiem czy tu musi być tylko sama jena zmienna a to co w niej jest przygotowuję wcześniej czy mogę w bindParam to łączyć.
Wiem, że Tobie wydaje się to jasne i oczywiste ale mnie jako początkującemu już nie smile.gif. Dzięki za chęć pomocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.