Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: architektura oparta na traitach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jarmiar
czesc

napisałem sobie kilka lat temu swojego mini frameworka mvc, w którym jest główna klasa Model i ona inicjuje m.in Pdo w formie singletona (tak zeby połączenie nie bylo nawiązywane bez potrzeby)

teraz wpadłem na pomysł, aby wyłączyć z tej klasy tą inicjalizację i przenieść to na traita, który potem będzie używany w tej klasie (tak aby zachować backward compatibility)

dzięki temu zabiegowi mogę używać połączenia z bazą danych we wszelakich miejscach, niekoniecznie dziedziczących po klasie Model.

czy ktoś może się wypowiedzieć o tym rozwiazaniu (wady/zalety)?
Crozin
Cytat
czy ktoś może się wypowiedzieć o tym rozwiazaniu (wady/zalety)?
Wady:
- "własny fw mvc", ale to tak trochę poza tematem,
- główna klasa Model, przecież "Model" to nieraz z pół kodu aplikacji, który nie ma ze sobą nic wspólnego,
- używanie singletona dla obiektu połączenia z bazą.

To tak odnośnie ogólnych pomysł tutaj podanych.

Zalety:
- tak szczerze, to raczej brak

---

Traitów możesz użyć do udostępniania domyślnej implementacji interfejsów czy wydzielenia jakieś na prawdę częstej implementacji, która nie może być wydzielona do klasy abstrakcyjnej. Budowanie architektury w oparciu o nie raczej nie? Musiałbyś pokazać jakiś PoC bo nie wyobrażam sobie tego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.