Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zabezpieczyć swój kod php?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dominator
Cześć,
czy ktoś z Was ma pomysł jak w stu procentach zabezpieczyć swój kod? Czytałem trochę nt. "obfuscatorów", ale nie jestem pewny czy to nie spowalnia wykonywania kodu oraz nie wiem czy ktoś go nie przekształci na kod zrozumiały dla człowieka.
Chcę klientom sprzedawać swojego CMS'a (w planach jest system licencji dla danej osoby) ale nie mam pojęcia jak zabezpieczyć kod aby nikt nie był w stanie go rozczytać/edytować.
Pozdrawiam
Pyton_000
Udostępnić jako SAAS to jedyne 99% zabezpieczenie.
kapslokk
Było to nawet niedawno na forum, chyba lepiej w umowie napisać, że za rozpowszechnianie / kopiowanie kodu jest kara itp itd.
Dominator
Cytat(kapslokk @ 30.12.2015, 12:29:45 ) *
Było to nawet niedawno na forum, chyba lepiej w umowie napisać, że za rozpowszechnianie / kopiowanie kodu jest kara itp itd.

Tyle, że skąd mam wiedzieć, że ktoś tego nie rozpowszechnia?

Załóżmy, że Ty kupujesz mojego CMS'a na spółkę z kolegą i macie obaj. I skąd ja mam wiedzieć, że kupiliście na spółkę?
kapslokk
Ale jak na spółkę? Jedna licencja = jeden CMS, a nie 1 licencja na spółkę i napierdzielam 10000000000 CMS'ów bo z tyloma ludźmi się złożyłem
Pyton_000
ionCube ma możliwość ustalania ograniczeń np. per mac, ip, domenę itd. Więc odpalenie tej samej kopii na innej maszynie nie jest możliwe.
michaf1994
pobieranie licencji z serwera globalnego np raz dziennie + ioncube
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.