Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką technologię wybrać ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
peter13135
Cześć.
Przypuścmy, że chciałbym tanim kosztem zrobić stronę internetową. Oczywistym wyborem jest PHP, bo hostingów obsługujących PHP jest mnóstwo i są tanie lub nawet darmowe. Ja natomiast mam taki kaprys, że chciałbym zrobić to w czymś innym niż PHP (Tak po prostu. Nie dlatego, że PHP jest złe). Najchętniej zrobiłbym to w asp.net, ale znaleźć jakiś darmowy hosting, z nawet podstawowymi parametrami nie jest łatwo (asp.net 4.5 + sqlserver, 1gb transferu miesięcznie i 1gb miejsca na bazę). Może ewentualnie myasp.net, ale nie wiem jak to chodzi.
Stąd pytanie: Które technologie oprócz PHP, służące do robienia stron www są w miarę "dobre i tanie" ?
Spawnm
RoR i python
markuz
nodejs
python np. django
Dejmien_85
Ruby (Sinatra, Ruby On Rails), Python (Flask, Django), JavaScript (NodeJS).
Forti
Olej python, ror czy nawet ASP.net.

Zacznij zabawę w node.js. Baza danych nie ważna, może być mysql.
Problemem jedynie mogą być darmowe hostingi. Nie wiem czy znajdziesz jakiś z node na pokładzie.
kayman
node.js
Comandeer
Cytat
Problemem jedynie mogą być darmowe hostingi. Nie wiem czy znajdziesz jakiś z node na pokładzie.

Heroku? Oczywiście limity są takie, że i tak po tygodniu frustracji kupuje się płatny pakiet wink.gif

Osobiście również polecę node.js… ale to raczej nikogo nie zaskoczy tongue.gif
aniolekx
tak przy okazji tego watku przypomnialem sobie o tym zestawieniu: http://hyperpolyglot.org/scripting
PrinceOfPersia
Cytat
Przypuścmy, że chciałbym tanim kosztem zrobić stronę internetową.

Tj. stronę czy aplikację?

Jeśli chcesz zrobić zwykłą stronę, to możesz równie dobrze użyć jakiegoś generatora stron statycznych (np. Jekyll albo Hyde). Masz tam normalny system szablonów, dzielenie na wiele plików itp. a potem odpalasz gotowy skrypt w konsoli i sam ci łączy te szablony do postaci plików z czystym HTMLa. Potem ten HTML możesz wrzucić na dowolny hosting, ponieważ jedyne co będziesz wymagał to tylko hostowanie statycznych assetów (HTML, CSS, JS, grafika etc.). A jak będziesz chciał zmienić coś na stronie to po prostu wyedytujesz pliki na swoim komputerze i odpalisz jeszcze raz generatora, i wgrasz to co ci wypluje przez FTP.

Wady są takie natomiast, że nie będziesz miał skryptów po stronie backendu, więc pewnych rzeczy w ten sposób nie zrobisz (chyba, że za pośrednictwem zewnętrznych wtyczek - np. Disqus do dodawania komentarzy).

darko
Node.js, AngularJS, MongoDB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.