Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam nazwy wzorca projektowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adbacz
Wiem, że istnieje, już go gdzieś widziałem / czytałem o nim, jednak zapomniałem jak sie nazywa. Chodzi w nim o to, by stworzyć klasę, która tak jakby będzie pośrednikiem pomiędzy wywołaniami we flow aplikacji. Tzn, w jakimkolwiek (wybranym przez nas) momencie działania aplikacji wywołujemy metodę tej klasy, a ona w zależności od tego jaki będzie jej wynik, pozwoli na wykonanie flow do końca lub nie. Na wykresie obrazującym działanie tego patternu, wyglądało to, jakby ta klasa była takim pierścieniem wkładanym we flow aplikacji. Można było zdefiniować kilka takich klas, która jedna działała po drugiej.

Niezbyt więm jak to bardziej wyjaśnić, mam nadzieję, że komuś przyjdzie do głowy o czym mówię.
Damonsson
Brzmi jak jakiś mix proxy i front controller.
com
pewnie Chain of Responsibility
Crozin
Zawsze możesz jakąś skróconą implementację w pseudokodzie podać. Brzmi trochę jak pipeline albo wspomniany przez @com CoR.
adbacz
Coś podobnego właśnie do CoR. Ciężko mi napisać to w kodzie, ponieważ czytałem to, że tak powiem, pobieżnie i dość dawno temu i niestety nie pamiętam dokładnie wszystkiego. Dlatego mój opis tegoż jest tak mało dokładny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.