Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Znak & w bazie danych zamieniony na &
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
q3d
Wstawiam do bazy danych nazwę firmy która zawiera znak & np Scotch & Soda. W bazie danych jest już jednak Scotch & Soda.
Problem polega na tym, że już inny skrypt którego nie mogę modyfikować pobiera te dane i "wysypuje się" na tej nazwie firmy twierdząc że w nazwie występują niedozwolone znaki (chyba chodzi o średnik).

Jeżeli w PhpMyAdmin zedytuję tę wartość Scotch & Soda na Scotch & Soda lub dokonam zamiany poprzez zapytanie SQL to w bazie jest & więc to nie baza sprawia problem ze znakiem "&".
nospor
Tak, to ty wkladasz do bazy takie dane.
q3d
Dane pobieram z pliku xml. W pliku xml w ciągu znaków wyświetla '&'. Jeżeli wyświetlę w oknie przeglądarki zapytanie które zostaje wygenerowane, a potem przesłane do DB to wyświetla też '&'. Zapytanie to:
  1. $q= 'INSERT INTO produkty_magazyn SET '.$sql_string. 'ON DUPLICATE KEY UPDATE '.$sql_string;

Wiem, że ja coś robię źle tylko nie wiem co wink.gif

Coś mi jednak świta, że tam tak naprawdę jest &, który tylko jest wyświetlany jako &...
nospor
Cytat
Coś mi jednak świta, że tam tak naprawdę jest &, który tylko jest wyświetlany jako &...
Brawo... tak wlasnie sie wyswietla & w przegladarce jako & wink.gif To sie nazywa encje
q3d
Czyli problem rozwiązany smile.gif W jednym miejscu była właśnie encja w innych miejscach znak '&', co mnie dodatkowo zmyliło. Dziękuje i Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.