Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wersja PDF każdej podstrony serwisu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lalas
Witajcie
W jaki sposób realizuje się taką funkcjonalność jak na tej stronie, że istnieje możliwość wygenerowania każdej podstrony w formie PDF?
bip.umtychy.pl

kapslokk
Używając biblioteki do generowania PDF'ów. Na przykład mPDF.
lalas
Dzięki Panowie, już się przyglądam tym bibliotekom

Strona ma mnóstwo wszelakich warstw i pozycjonowanych elementów, przypuszczam, że z konwersją może być różnie więc jakby co podbije temat z dodatkowym pytaniem wink.gif

ps. tak myślałem
Sprawdziłem teraz tą bibliotekę MPDF (jest łatwiejsza w obsłudze) generowania PDF z HTML tak jak widzi stronę przeglądarka będzie jednak trudniejsze...

Z prostym kodem HTML widzę nie ma problemu, podziałam jeszcze z CSSami, żeby mieć większy wpływ na wygląd

Z reguły przykłady wyglądają tak:

$html = '
<p>tresc</p>
';

Zastanawiam się właśnie jak tam wcisnąć pętlę WHILE generującą z bazy MySQL automatycznie tabele czy listy wypunktowane LI, robiliście takie manewry?
kapslokk
Jeśli używasz jakiegoś systemu szablonów, to musisz sobie stworzyć templatkę pdf'a, w której będziesz iterował bo elementach pobranych z bazy, a jeśli nie to możesz np:

1. ...
  2. $html = "<html><body> <ul>";
  3. while( ... ) {
  4. $html .= "<li>". $pole_z_bazy ." </li> ";
  5. }
  6. $html .= "</ul></body></html>";
  7. $mpdf->WriteHTML($html);
  8. ...
lalas
Cytat(kapslokk @ 27.01.2016, 20:57:59 ) *
Jeśli używasz jakiegoś systemu szablonów, to musisz sobie stworzyć templatkę pdf'a, w której będziesz iterował bo elementach pobranych z bazy, a jeśli nie to możesz np:

aaa blisko byłem rozwiązania ;p chyba gdzieś się pomyliłem, faktycznie tak to działa, dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.