Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Opcja "zapamiętaj mnie" szwankuje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gray
Hej, posiadam skrypt w którym mam opcję zalogowania się jednak do tej pory bez opcji zapamiętania dłużej niż do zakończenia sesji przeglądarki. Dorobiłem zapamiętanie przez ciasteczko wg licznych instrukcji z internetu jednak coś działa nie tak jak powinno.

Sytuacja wygląda następująco:

- Po zalogowaniu się na mojej stronie w przeglądarce tworzone jest ciasteczko z datą wygaśnięcia ustawioną na "za tydzień" (sprawdziłem to w opcjach przeglądarki).
- Po kliknięciu "wyloguj" zostaję prawidłowo wylogowany i po odświeżeniu/ponownym wejściu na stronę nie zostaję zalogowany czyli prawidłowo jednak ciasteczko w przeglądarce nadal istnieje bez zmian.
- Zainstalowałem na tym samym hostingu forum phpbb i tam zapamiętanie zalogowania działa prawidłowo.

Problem jest w tym, że kiedy zaloguję się na swojej stronie to zalogowanie zamiast utrzymywać się przez ustawiony tydzień, utrzymuje się zaledwie trochę ponad 2 godziny (nawet jeśli wyłączę i włączę przeglądarkę).

Dochodzę do wniosku, że to co zostaje skasowane podczas kliknięcia "wyloguj" usuwa się samo po około 2h niezależnie od tego na ile jest ustawione ciasteczko... jednak to tylko moje spekulacje, może mi ktoś pomóc kto się zna lepiej?

Obecnie fragment odpowiedzialny za sesje i ciasteczko wygląda u mnie tak:

1. ini_set('session.gc_maxlifetime',604800);
  2. setcookie(session_name(), session_id(), time()+604800, "/");
  3. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw');
patwoj98
Dlaczego ustawiasz dane sesji w ciasteczku? Nie jestem specem, ale spróbuj nazwać je jakoś normalnie a nie session_id bo session_id zmienia się dość często wink.gif
Gray
Czyli na co powinienem zmienić value ciasteczka? Powinno być ono unikalne dla każdego usera, tajne i w ogóle zakodowane czy po prostu mogę je zmienić na stałą wartość np:

1. setcookie(session_name(), "mojeciastko", time()+604800, "/");

Pytam ponieważ jestem dość zielony w tym temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.