Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Czy jeden formularz, moze miec dwie akcje?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bodyload
Witam wink.gif W pliku index.php mam formularz, ktory metoda POST przekierowuje wpisane zmienne do pliku form.php i tam je wyswietla.
Oprocz tego, w pliku index.php mam tez iframe, w ktorym wczytuje zawartosc pliku form.php, wiec po kliknieciu w Submit, widze efekt na biezaco.

Czy jest mozliwosc, by zawartosc jednego z text inputow, oprocz wyslania do form.php, byla wyswietlona w pliku w ktorym go generuje (index.php)?
Chcialbym by jedna ze zmiennych, pojawiala sie od razu pod formularzem, nie w ramce include.

Czyli w skrocie, dwie akcje dla jednego formularza?
Pozdrawiam!
sadistic_son
Cytat(Bodyload @ 17.02.2016, 21:03:54 ) *
Czyli w skrocie, dwie akcje dla jednego formularza?
Nie.
Ale można to obejść. W pliku do ktorego odnosi się action z formularzamożesz dalej przekazywać zmienne do pliku z ramką.
Comandeer
A czy formularz jest wysyłany do ramki (ma [target]), czy następuje standardowe przeładowanie strony? Bo jeśli operujesz na ramce, to tę zmienną można przecież wyświetlić przez JS przy submicie formularza.
Bodyload
Cytat(sadistic_son @ 17.02.2016, 21:09:25 ) *
W pliku do ktorego odnosi się action z formularzamożesz dalej przekazywać zmienne do pliku z ramką.

W jaki sposob? wink.gif Probowalem uzyc dalej w php include, ale zamiast zmiennej pobieralo mi zawartosc calego pliku. W temacie sesji tez jestem jeszcze zielony! Dzieki!
Nie bardzo rozumiem. Moglbym utworzyc w pliku form.php formularz, z input hidden, i zmienna ktora mnie interesuje, ale nadal wyslanie jego do index.php jest klopotliwe, bo wymaga klikniecie submita.

Cytat(Comandeer @ 17.02.2016, 21:11:25 ) *
A czy formularz jest wysyłany do ramki (ma [target]), czy następuje standardowe przeładowanie strony? Bo jeśli operujesz na ramce, to tę zmienną można przecież wyświetlić przez JS przy submicie formularza.

Ma target, nie ma przeladowania strony.
Kod
<script type="text/javascript">
function sprawdzcene()
{
     var cena = document.getElementById('betrag').value;
     document.getElementById("polecena").innerHTML = cena;
}
</script>

<input type="text" id="betrag" />
    <input type="submit" value="Podlicz"  onclick="sprawdzcene()"  />
    <p id="polecena">ed</p>

Nie dziala, poniewaz submit podpiety jest pod form.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.