Mam problem , otóż stworzyłem logowanie dla mojej strony PHP, jednak bardzo by mi zależało na tym aby dodać do niej uprawnienia dla 3 użytkowników. Uprawnienia miałyby polegać na dostępie konkretnego użytkownika do zawartości podstron, na przykład aby użytkownik moderator miał dostep do tabela.php , a nie miał dostępu do innej podstrony.W tabeli MySql mam 3 kolumny (użytkownik, hasło, ranga). W kolumnie ranga dla admina dałem cyfre 0 dla moderatora 1 a dla zwykłego usera cyfrę 2.
Niestety nie wiem jak ma wyglądać kod do strony PHP . Wiem ,że trzeba zająć się If-ami ,niestety nie mam na ten temat pojęcia . Z góry dziękuję i bardzo liczę na waszą pomoc. Poniiżej umieszczam mój kod logowania:
<html> <head> <title>Logowanie</title> </head> <body bgcolor="#FAEBD7"> <p><center><a href="register.php">Rejestracja</a> | <a href="login.php">Logowanie</a></center></p> <h4><center>Formularz Logowania</center></h4> <form action="" method="POST"> <center>Uzytkownik:</center>: <center><input type="text" name="user" class ="validate"><br /></center> <center>Haslo:</center> <center><input type="password" name="pass" class ="validate" ><br /></center> <center><input type="submit" value="Zaloguj" name="submit" class ="validate" /></center </form> <?php require ('plik.php'); $user=$_POST['user']; $pass=$_POST['pass']; $query=mysqli_query($con,"SELECT * FROM login WHERE uzytkownik='".$user."' AND haslo='".$pass."'"); $numrows=mysqli_num_rows($query); if($numrows!=0) { while($row=mysqli_fetch_assoc($query)) { $dbuzytkownik=$row['uzytkownik']; $dbhaslo=$row['haslo']; } if($user == $dbuzytkownik && $pass == $dbhaslo) { zapisz_logi('OK'); $_SESSION['sess_user']=$user; } } else { zapisz_logi('er'); } } else { } } ?> </body> </html>