yaroal
23.02.2016, 21:56:24
Szanowni forumowicze
Pracuje nad dość dużym projektem dotyczącym kontroli finansów.
W systemie tym występują zakładki rozgraniczające lata budżetowe (np 2014, 2015, 2016).
Kliknięcie w którąkolwiek z tych zakładek powoduje zmianę wartości sesji php $_session['rok'] odpowiednio na 2014, 2015 lub 2016.
Problem polega na tym że jeżeli użytkownik otworzy sobie w dwóch zakładkach przeglądarki dwa różne lata budżetowe, wartości sesji zostanie przypisana ostatnia wartość. System nie może dopuścić do tego by w przyadku gdy warość sesji $_session['rok'] nie jest równa aktualnemu rokowi do zapisania formularza. Krótko mówiąc jezeli wartość sesji jest inna niż rok aktualny nie może pokazać się przycisk zapisz.
Myślałem o ajaxie i podmieniaia jak się za to zabrać. Szczerze mówiąc php uczę się tworząc ten system z manuala i porad osób które się na tym znają.
Z góry ogromnie dziękuję za pomoc
SwiezuPL
23.02.2016, 22:15:23
Być może jestem głupi(albo nie rozumiem o co chodzi)... ale czemu zmienna sesyjna, a nie zmienna metodą GET?
yaroal
24.02.2016, 07:28:05
GET w niektórych przeglądarkach ma ograniczenie długości, oznacza to, że można w ten sposób wysłać tylko małą ilość danych a formularze są dość duże. Poza tym z tych zmiennych sesyjnych korzysta wiele zapytań MySQL.
phpion
24.02.2016, 08:32:16
W sesji zawsze będziesz miał ostatnią przypisaną wartość. Chyba, że utworzysz w sesji "przestrzenie nazw" np. tworząc tablicę o kluczu identyfikującym dany element i wartościach "konfiguracyjnych". Wydaje mi się, że tak czy inaczej będzie to głupie rozwiązanie. Samo przechowywanie tego typu danych w sesji jest stosunkowo głupie

powodem jest to co sam zauważyłeś: brak otwarcia kilku zakładek z widokami dla różnych parametrów.
yaroal
24.02.2016, 08:48:37
tak ale załóżmy że w jednej zakładce otworzył fakturę z 2016 r a w drugiej po chwili rok 2015 (dla porównania wartości z ubiegłego roku) . W tym momencie zmienna sesji ma wartość 2015 i wracając do FV wartość sesji się nie zmienia czyli jest 2015. GET już nie zadziała bo formularz już jest otwarty. W takim przypadku przydało by się coś co na bieżąco sprawdza wartość zmiennej sesji.
Być może jest to zawiłe ale nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć. Nie jestem programistą
Pyton_000
24.02.2016, 09:16:20
Skoro nie jesteś programistą i nie wiesz co jest lepsze to po co się upierasz?
Zmienna GET będzie tu najodpowiedniejsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.