Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rozpoznawanie ruchu / zmian w grafikach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bulimaxiu
Witam.

Czy spotkaliście się może z programem w PHP do analizy (detekcji) ruchu w plikach graficznych? Porównuje np. 2 pliki graficzne i stwierdzenie, czy coś się zmieniło czy nie na pewnym poziomie czułości.
Pyton_000
Co chcesz analizować, jak, na jakim poziomie... zmiana koloru? wysokość słupka?
bulimaxiu
Myślę, że analizować by trzeba piksel po pikselu lub grupę pikseli. Metoda myślę, że analogicznie tak jak to ma miejsce w kamerach z detekcją ruchu. Jeśli wykryje zmianę o np. min. 3% - TRUE, jeśli nie wykryje zmiany <3% - FALSE.

Po czym analizować? Nie wiem, może kolor, może jasność piksela/grupy pikseli...
maly_swd
Najłatwiej zrobić to tak (założenie że pliki mają tą samą rozdzielczość).
1. Zmieniasz rozdzielczość z 800x600 na 80x60 (czyli z 10x10 robi Ci jeden pixel),
2. Analizujesz pixel po pixelu i wyliczasz sobie ile pixeli się zmieniło z jakim procentem
3. Wywalasz pixele które się zmieniły np do 3% i masz wtedy ile pixeli się zmieniło na obrazie
4. Z takiej próbki wyznaczasz że jeśli więcej niż 10% to już coś się pozmieniało
5. Później na oryginalny obraz możesz nanieś obszary które uległy zmianie z dokłądnością do 10x10 pixeli (czyli siatka)
bulimaxiu
Dobre. Myślałem, że to będzie trudniejsze.

Jeśli by nikt nie znał gotowego standardowego rozwiązania, to chyba zastosuję.

Pozdrawiam.
Sebastian
destroyerr
Możesz do tego użyć wskaźników, np. PSNR. W ImageMagick masz funkcję do porównywania obrazów: http://php.net/manual/en/imagick.compareimages.php
bulimaxiu
Nie omieszkam sprawdzić.

Widzę, że kluczem było "image compare", "image change" a nie "motion detection".

Pozdrawiam.
Sebastian
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.