Mam taki problem... Chciałby zwrócić sobie zmienne sesyjne, które powstały w funkcji logowania. Zmienne te będą mi potrzebne w wielu miejscach. Niestety var_dump zwraca null. Czy ktoś jest w stanie pomóc mi znaleźć błąd?
[functions.php]funkcja logowanie, która ustawia zmienne $_SESSION['uid'] oraz $_SESSION['uname']:
public function loginUser($email, $password) { $query = $pdo->prepare("SELECT id, username FROM users WHERE email = ? AND password = ?"); $userdate = $query->fetch(); $num = $query->rowCount(); if($num == 1) { //session_start(); $_SESSION['login'] = true; $_SESSION['uid'] = $userdata['id']; $_SESSION['uname'] = $userdata['username']; $_SESSION['login_msg'] = 'Login successfully'; return true; return $_SESSION['uid']; return $_SESSION['username']; } else { return false; } }
[userProfile.php]a tutaj już inny plik, w którym już te zmienne nie są widoczne -> var_dump zwraca null:
<?php require_once "functions.php"; $user = new LoginRegistration(); $uid = $_SESSION['uid']; $username = $_SESSION['uname']; { $id = $_REQUEST['id']; } else { } if(!$user->getSession()) { } ?>