Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: imap_fetchbody a podział wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szubi95
Cześć wszystkim!

Mam mały problem z funkcją imap_fetchbody. Mianowicie przyjmuje ona trzeci element(section):

()Root Message Part (multipart/related)
(1) The text parts of the message (multipart/alternative)
(1.1) Plain text version (text/plain)
(1.2) HTML version (text/html)
(2) The background stationary (image/gif)

Na podstawie czego mogę się dowiedzieć w jakim z tych formatów jest odebrana wiadomość?

Wie ktoś może jak rozdzielić tutaj załącznik od wiadomości tekstowej, albo na podstawie jakiej wartości zwracanej przez imap_fetch_overview lub imap_fetchstructure można by to zrobić?
Myślałem o tym, żeby sprawdzać poprzez imap_fetchstructure czy załącznik istnieje i jeśli tak - to tekst pobierać z parametrem 1, 1.1 lub 1.2 natomiast załacznik osobno z parametrem 2, a jeśli nie istnieje to jedno pobieranie z którąś z tych wartości

Obecnie mam tak, że kiedy ustawiam np na 2 i nie mam załączników to pobieram plik html który mi się wyświetla na ekranie i mam gotową stronę. Kiedy dorzucę do tego np plik pdf to dostaję sieczkę(dekodowaną wersję pliku pdf bez wiadomości tekstowej)

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
szubi
adbacz
Poczytaj sobie mój kod, który napisałem jakiś czas temu. Jest to kod do modułu Poczty e-mail dla mojej aplikacji. Kod jest na MIT więc możesz sobie kopiować i modyfikować, pamiętaj tylko o założeniach licencji MIT. Zaznaczona linijka odpowiada za pobranie wiadomości o podanym numerze, i typie sekcji wiadomości (to co chcesz uzyskać). Wiem, że kodu jest dużo, ale warto przez niego przebrnąć bo nigdzie nie znajdziesz nic po polsku - sam szukałem i było ciężko, ale kod niestety pisałem kilka miesięcy z pomocą manuala.

https://github.com/veronecrm/mod.verone.mai...ailbox.php#L254
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.