Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Prezentacja dużej ilości danych na wykresach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamadam
Witam
Potrzebuję stworzyć serwis który będzie prezentował dane z czujników temperatury na wykresach. Z racji że jestem trochę zielony w temacie php prosiłbym o informacje jakich gotowych rozwiązań mógłbym użyć aby to wykonać. Pomyślałem żeby podpiąć to pod jakiegoś CMS'a i prezentować dane na wykresach Highcharts. Problemem jest duża ilość danych zbierana przez czujniki (20 czujników - pomiar co 30 lub 60 sekund).
Dane są składowane w bazie mysql.
Optymalnie byłoby gdybym mógł wyświetlać dane z 5 czujników na jednym wykresie i wykresy miały możliwość wyboru 1 godzina, 24 godziny, 7 dni lub wybrany zakres dat.

Prosiłbym o jakieś informacje w jaki sposób podejść do tematu.

Pozdrawiam
Rysh
Pobieranie danych co X czasu, generowanie wykresu i cachowanie go maksymalną ilość czasu. Zapomnij o tym, żeby pobierać dane z bazy danych co chwilę. Zajedziesz bazę.
kapslokk
Ewentualnie poczytaj o "Kibana" smile.gif
adamadam
OK, ale jakich narzędzi użyć żeby stworzyć stronkę w php umożliwiającą prezentację tego - nie chcę pisać wszystkiego od zera?
Rysh
Cytat(adamadam @ 3.05.2016, 15:25:47 ) *
OK, ale jakich narzędzi użyć żeby stworzyć stronkę w php umożliwiającą prezentację tego - nie chcę pisać wszystkiego od zera?

Możesz użyć jakiegoś frameworka. Poszukaj jakiegoś z obsługą ORM i CACHE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.