Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: myql i php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rimk
Witam!
Mam bazę danych, a w niej tekst, zawieraj±cy funkcję zdefiniowan± wcze¶niej w php. Wykonuję zapytanie w php i otrzymuję powyższy tekst w postaci zmiennej. Printuję zmienn± na ekran, ale oczywi¶cie funkcja wpl±tana w ten tekst nie zostaję wykonana. Co zrobić, aby wy¶wietlić na ekranie tekst jak i wynik funkcji w niego wpl±tany?
rimk
Eval(), eval(), ale nie wiem jak go wykonać w moim przypadku... Może podam przykład: mam w bazie tekst z funkcj± zdefiniowan± przeze mnie, zapisuję go do zmiennej $x, która wygl±da mniej więcej tak:
  1. <?php
  2. $x = &#092;"jaki¶ tekst jaki¶ tekst jaki¶ tekst FUNKCJA_MOJA(432) jaki¶ tekst jaki¶ tekst\";
  3. ?>

Teraz - co zrobić, aby wykonać tę funkcję w tek¶cie (może ona zwracać warto¶ć, albo wypisywać co¶ na ekranie). Wiem, że trzeba wykorzystać eval(), ale nie wiem jak to zrobić w takim przypadku...
tiraeth
  1. <?
  2. $x = &#092;"jaki¶ tekst jaki¶ tekst jaki¶ tekst FUNKCJA_MOJA(432) jaki¶ tekst jaki¶ tekst\";
  3. eval($x); // eval dajesz zamiast echo
  4. ?>

my¶lę, że to zadziała ale nie jestem na 100% pewien smile.gif
Go¶ć_ja
Nie działa. Moze ktos rozwi±że w końcu ten problem, bo i mnie o trapi...
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.