Najki
16.01.2005, 20:09:48
Chciałbym dowiedzieć się jak się ma licencja GNU General Public License (GPL) do skryptów php. Załóżmy taką sytuację, że sciągam np. jakąś publicznie dostępną klasę php opublikowaną na tejże właśnie licencji. Chcę na tej klasie oprzeć swój skrypt, za który chcę następnie pobierać opłaty. Czy to jest legalne? Jeżeli nie to czy jest sposób w jaki można sprawić by było to legalne (jakieś pozwolenie autora albo coś)?
Strzałek
16.01.2005, 21:07:01
hmmm, z tego co wiem można tak zrobić jeżeli skrypt jest na LGPL, ale nie wiem czy przypadkiem na GPL też tak można
bregovic
16.01.2005, 21:11:00
Najki
16.01.2005, 21:38:10
"Does the GPL allow me to sell copies of the program for money?
Yes, the GPL allows everyone to do this. The right to sell copies is part of the definition of free software. Except in one special situation, there is no limit on what price you can charge. (The one exception is the required written offer to provide source code that must accompany binary-only release.)"
Jeżeli dobrze rozumiem to mogę z taką klasą zrobić co mi się podoba (w sensie modyfikacji), następnie umieścić ją w moim skrypcie i sprzedawać, tak? Nie muszę przy tym podawać informacji o tym, że skrypt został oparty na takiej klasie takiego autora? Natomiast fragment mówiący o dołączeniu kodu źródłowego takiej (w tym przypadku) klasy dotyczy tylko programów binarnych? php się nie zalicza, no nie? To wszystko na co powiniennem zwrócić uwagę?
bregovic
16.01.2005, 21:42:00
Co do informacji o autorze to nie jestem pewien, ale musisz zwrócić uwagę na to że jeśli opierasz coś o GPL, to jeślito sprzedajesz, to musisz to sprzedać pod licencją GPL - czyli że ten komu to sprzedasz może dalej dystrybuować twoją pracę.
Najki
16.01.2005, 22:30:07
No i to jest problem

. Ale generalnie firma, dla której mam zrobić skrypt, raczej nie zajmuje się takimi rzeczami (chociaż jest ISP). Dzięki za pomoc!
PS. Proszę jeszcze kogoś o sprostowanie tego o informacji o autorze.
szajens
6.01.2014, 15:47:15
Jak to jest z GNU PL v2, jeżeli ktoś wykonał skrypt ja go przerobie to muszę podać jego dane ? Czy mogą one być zawarte np w pliku readme.txt?
Pobiłeś forumowy rekord w odkopywaniu wątków.
Cytat
Jak to jest z GNU PL v2, jeżeli ktoś wykonał skrypt ja go przerobie to muszę podać jego dane ? Czy mogą one być zawarte np w pliku readme.txt?
Musisz zachować jego dane w pliku źródłowym, udostępnić kopię swojej wersji skryptu jeśli ktoś tego zażąda jak również umieścić informacje o wykorzystaniu skryptu np. w "o programie".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.