Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchomienie linku po kliknięciu klawisza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
piotr485
Witam, chciałbym po kliknięciu strzałki w prawo wywołać to co jest w linku w wartości href=""
czyli mam link <a href="link.html">link</a> i chciałbym aby po kliknięciu na klawiaturze przeszedł do strony link.html

znalazłem tyle że strzałka w prawo to jest keyCode==39 ale z javascriptu jestem noga, może miałby ochotę ktoś pomóc? smile.gif
viking
  1. <a id="link" href="link.html">link</a>

1. var link = document.getElementById('link');
  2. window.addEventListener('keydown', function(e) {
  3. e.preventDefault();
  4. if(e.keyCode === 39) {
  5. window.location.href = link.getAttribute('href');
  6. }
  7. });
Comandeer
Warto dodać do tego handlera sprawdzenie, czy aby focus nie jest w jakimś input, textarea, bo wówczas raczej user nie byłby zachwycony nagłym przejściem na inną podstronę wink.gif
piotr485
Cytat(Comandeer @ 20.06.2016, 16:18:53 ) *
Warto dodać do tego handlera sprawdzenie, czy aby focus nie jest w jakimś input, textarea, bo wówczas raczej user nie byłby zachwycony nagłym przejściem na inną podstronę wink.gif

faktycznie dobra uwaga bo akurat pod spodem mam formularz z polami input i textarea tylko jak to zrobić, jak bym znał javascript to zrobiłbym to tak

if(input != focus && textarea != focus) {
//kod vikinga
}

tylko nie mam pojęcia jak to napisać w javascript, pomoże kto smile.gif ?
Comandeer
Kod
if ( e.target.tagName && [ 'input', 'textarea' ].indexOf( e.target.tagName ) !== -1 ) {
    return;
}

Coś takiego na początku handlera powinno załatwić sprawę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.