Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP + Symfony] Menu ze slugami i dynamiczny routing
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dopelganger
cześć
nie wiem jak zrobić aby tworzyły się dynamiczne linki w menu ze slugiem (np: /o-firmie), kiedy je odczytuje to mam dziwną postać w źródle: web/app_dev.php/%7B%24slug%7D?slug=o-firmie

a kiedy klikam taki link to wywala błąd:
Controller "FrontBundle\Controller\DefaultController::pageAction()" requires that you provide a value for the "$slug" argument (because there is no default value or because there is a non optional argument after this one).

Builder.php

1. $menu->addChild($c->getLabel(), array(
  2. 'route' => 'page',
  3. 'routeParameters' => array('slug' => $c->getLink())
  4. ));

DefaultController.php

1. /**
  2.   * @Route("/{$slug}", name="page")
  3.   * @Template("FrontBundle:Page:page.html.twig")
  4.   */
  5. public function pageAction($slug)
  6. {
  7. return array();
  8. }

Prosze o pomoc
Turson
{slug} a nie {$slug} w route
dopelganger
Cytat(Turson @ 21.06.2016, 14:12:12 ) *
{slug} a nie {$slug} w route

coś się zaczyna dziać smile.gif
wywala kolejnego byka:

An exception has been thrown during the rendering of a template ("Parameter "slug" for route "page" must match "[^/]++" ("" given) to generate a corresponding URL.") in FrontBundle:Default:index.html.twig at line 26.
adbacz
Jak byk jest napisane, że podany pusty ciąg znaków, który nie pasuje do wzorca "[^/]++" parametru "slug". Gdzieś renderujesz w widoku ten adres i nie podałeś tego parametru.
dopelganger
Cytat(adbacz @ 21.06.2016, 14:26:15 ) *
Jak byk jest napisane, że podany pusty ciąg znaków, który nie pasuje do wzorca "[^/]++" parametru "slug". Gdzieś renderujesz w widoku ten adres i nie podałeś tego parametru.

to ja wiem smile.gif
ok nieważne, na stronie głównej zrobiłem wyjątek dla pustego sluga w Entity i rozwiązało problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.