Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] kod uruchomiony w tle
Forum PHP.pl > Forum > PHP
noche

proszę o podpowiedz w temacie uruchomienia kodu z tle

poszukuje rozwiązania które wykona kod PHP w tle tak aby użytkownik nie musiał czekać na przeładowanie strony
strona może się pokazać według starych danych a przy odświeżeniu żeby były już nowe dane
chodzi o przegrywanie plików w tej chwili jest scandir który sprawdza katalog jeśli coś jest to uruchamia podmianę ale użytkownik musi długo czekać

rad11
To wrzuć ten skrypt w crona ktory będzie uruchamiać go tak często jak tego potrzebujesz.
noche

wiem ze można ożyć crona, scheduler`a czy choćby zostawić przeglądarkę z odświeżaniem
ale szukam rozwiązania w PHP
Lion
Możesz ponad to co zostało już zaproponowane wykorzystać bazę danych do przechowywania infrmacji o zaplanowanych zadaniach i statusie ich wykonania. Jeśli chcesz widzieć "na żywo" postęp podczas wykonywania zadania to warto się zainteresować takimi technikami jak "forever iframe", "ajax long polling" i websockety.
noche
snitch.gif

moja wina zbyt skrótowo opisałem, już tłumacze
do katalogu 'update' wlatują z zewnątrz pliki ZIP
20160701.zip
20160702.zip
...
20160710.zip
itd

te paczki trzeba rozpakować jeśli się pojawią do katalogu 'nowe'
w katalogu 'nowe' rozpakowane paczki czekają na konkretny dzień i wtedy są ładowane do katalogu 'teraz'
a użytkownik widzi to co jest w katalogu 'teraz'

nie pytajcie kto to wymyślił bo nie wiem facepalmxd.gif

chodzi o to żeby procesy przegrywania plików odbywały się tle
Pyton_000
Możesz odpalić z konsoli sobie taki skrypt.

http://stackoverflow.com/a/6989340/3732803
LowiczakPL
Albo skorzystać z execa jesli nie jest wyłączony
noche
dzięki za podpowiedzi
serwer to windows wiec chyba się zmobilizuje i napisze exe`a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.