Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działające połączenie z bazą danych za pomocą PDO
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MaciekMMM
Cześć,
wczoraj pisząc skrypt rejestracji napotkałem błąd:

The MOJASTRONA.pl page isn’t working

MOJA--STRONA.pl is currently unable to handle this request.
HTTP ERROR 500.

Wiecie może co wywołało ten błąd?

Skrypt login.php (NIEDOKOŃCZONY) który dołącza plik db.php:

1. <?php
  2. ini_set('display_errors', 1);
  3.  
  4. include "db.php";
  5.  
  6. if(isset($_POST['log_in'])){
  7. echo"Logowanie";
  8. }
  9. if(isset($_POST['register'])){
  10. echo"Rejestracja"
  11. }

Plik db.php:

1. <?php
  2. ini_set('display_errors', true);
  3.  
  4. $pdo = new PDO('mysql:host=mysql.cba.pl;dbname=maciekmmm_cba_pl', 'maciekmmm', 'MOJE-HASŁO');

Dodam na koniec że powyższy skrypt używa bazy danych cba ponieważ na mojej bazie danych (na serwerze dedykowanym, stoi tu również strona) połączenie również nie dizałało i z tego wynika że błąd nie jest w bazie danych.
viking
Sprawdź w logach serwera co to konkretnie za błąd. W Pdo obsluz wyjątki.
MaciekMMM
Doszedłem do tych błędów:
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000] [2003] Can't connect to MySQL server.
Do tego przeczytałem na innym forum że możliwe że w moim php.ini nie ma "extension=php_pdo_mysql.dll"
Patrzyłem, rzeczywiście nie ma.
Co napisać żeby to dodać?
viking
Jaki masz system ? Jesli nie ma na cba to musisz pisac do administratora.
MaciekMMM
Mam na Debianie 8 na moim serwerze dedykowanym
MaciekMMM
Zrobiłem to i nadal wyskakuje błąd

Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000] [2003] Can't connect to MySQL server on 'ADRES-DO-BAZY-DANYCH' (111)' in /var/www/maciek/db.php:15 Stack trace: #0 /var/www/maciek/db.php(15): PDO->__construct('mysql:host=37.1...', 'shop', 'MOJE-HASŁO...') #1 /var/www/maciek/login.php(5): include('/var/www/maciek...') #2 {main} thrown in /var/www/maciek/db.php on line 15

I co do niedziałającego PDO na moim serwerze, wszystko powinno działać (tak sądzę po informacjach w phpinfo)
https://scr.hu/Lq1Zvo
viking
A serwer mysql jest uruchomiony i skonfigurowany do przyjmowania połączeń? Jesli łączysz się ze zdalnym byc może przyjmuje połączenie wyłącznie z localhost.
MaciekMMM
Strona jest na serwerze dedykowanym jak i baza danych. Do tego użytkownik shop ma włączone połączenia od wszystkich hostów
viking
A skip-networking i bind-address jak są ustawione?
MaciekMMM
Nie przypominam sobie żebym to gdzieś ustawiał :/

Dasz link/powiesz jak to ustawić?

Tak btw. to baza danych normalnie działa ale tylko przy tym połączeniu odawala takie numery
viking
W pliku konfiguracji http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/option-files.html
MaciekMMM
bind-address = 127.0.0.1
a o skip-networking nic nie znalazłem
mlawnik
mysql.cba.pl to chyba nie jest dedykowany serwer?
To jest darmowy hosting, oni mają połączenia ograniczone do ich własnych serwerów.
MaciekMMM
JA MAM SERWER DEDYKOWANY
Pyton_000
No i co z tego skoro masz ustanawiane połączenie do cba.pl a tamci na 90% nie pozwalają na podłączenie z zew.
MaciekMMM
Człowieku... przy połączeniu mój dedyk <=> mój dedyk też to nie działa.
Ten sam błąd..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.