Zarządzam aplikacją, która korzysta z przestażałych już funkcji mysql w php.
Chciałem przejśc na PDO, prosże o podpowiedź jak najszybciej to można zrobić.
Do każdego pliku dołączany jest plik connect.php, który zawiera funkcje połączenia z bażą danych:
//PLIK: CONNECT.PHP function connection($wybrana_baza = '') { //$wybrana_baza = '_public'; include($dir_functions.'/config'.$wybrana_baza.'.php'); if($conn) { return $conn; } else { return 0; } else { return $conn; } } } function sql($query) { if(!($conn = connection($wybrana_baza))) { return 0; } else { if(!$result) { } else { return $result; } } } //PLIK: CONFIG.PHP: $dbhost = '....'; $dbuser = '....'; $dbpass = '...'; $db = '....'; $dbprefix = '....';
Następnie w kodzie korzystam z funkcji sql(). Przykłady:
//update sql("UPDATE ".$dbprefix."news SET zablokuj = '1' WHERE id = '".del($zmienna)."';"); //insert $max_id = oblicz_max('news', 'id'); sql("INSERT INTO ".$dbprefix."news (id, tytul, rozwiniecie) VALUES ('".$max_id."','".del($tytul)."','".del($rozwiniecie)."')"); //select $result = sql("SELECT * FROM ".$dbprefix."news WHERE id='".del($id)."' ORDER BY $sort $jak LIMIT $start,$limit"); }
Jak to można najlepiej zrobić? Warto modyfikowac funkcje sql(), czy po prostu, po kolei kolejne moduły przerabiac na PDO i chwilowo korzystac z obu mechanizmów?
Prosze o jakaś podpowiedź, szukałem na forach, ale nie znalazłem konkretnych przypadków. Troche sie obawiam, że bede musiałz dwa tygodnie siedziec nad tym :/