Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Module Pattern - testy js
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
d4ng
Cześć pisze js z wykorzystaniem AMD i architekturze module patter i tak się zastanawiam nam pisaniem testów chociażby dla skila tylko hmm co jak i gdzie? słyszałem o Karma, Jasmine itp co jest przyjemniejsze dla oka (porównuje tu np grunt do gulpa który dla mnie jest lepszy)? Pozdrawiam
Comandeer
Nie ma co porównywać karmy do jasmine, bo obydwa służą czemuś zupełnie innemu. Karma służy do odpalania testów, a Jasmine – do ich pisania.

Osobiście korzystam z karma + mocha + chai + sinon, ale warto też rzucić okiem na intern.js (zwłaszcza, że on jest mocno AMD).
d4ng
hehe no to pojazd smile.gif hmm z czym bdzie mi najprościej na start? a i może prosiłbym o wyjaśnienie po co w ogóle pisać testy tzn co ma byc ich efektem / wynikiem?
Comandeer
Cytat
a i może prosiłbym o wyjaśnienie po co w ogóle pisać testy tzn co ma byc ich efektem / wynikiem?

Testy pisze się po to, żeby mieć pewność, że kod wykonuje to, co chcemy – po prostu.

Z czym będzie najłatwiej na start? Prawdę mówiąc nie wiem. Mocha jest dość przyjemna, ale jej odpalanie w przeglądarce już nie bardzo wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.