Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Postgre 8.0.0 - problem z instalacją
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
szafranek.net
Coś mi mówi, że po wydaniu wersji 8.0 z instalatorem dla Win zwali się tu DUŻO newbies z problemami.

Ja będę pierwszym smile.gif.

Instaluję PG lokalnie jako usługę (WinXP SP1), instalator tworzy nowe konto użytkownika na jej potrzeby, na wszelki wypadek pozwalam na łączenie się z dowolnego komputera, nie tylko z localhosta (od razu dodam, że już tyle razy próbowałem, że chyba sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje). Pod koniec instalacji usługa powinna wystartować, ale nic z tego, dostaję komunikat:

"could not connect to the server: Connection refused ([kod]).
Is the server running on host 127.0.0.1 and accepting TCP/IP connections on port 5432?"

Próbowałem ręcznie wystartować usługę za pomocą MMC w Panelu Sterowania, ale nic z tego ("Usługa Postgre SQL Database Server 8.0 na Komputer lokalny uruchomiła się, a następnie zatrzymała. [bla bla]").

Wreszcie usiłowałem wystartować serwer za pomocą programu pgAdmin III, który jest dołączany do PG, ale i tam się nie udaje -- serwer nie startuje i nie ma żadnego komunikatu o błędzie. Podałem oczywiście właściwy login i hasło do bazy (takie, jak ustawione podczas instalacji), ale problem i tak jest wcześniej z wystartowaniem samej usługi serwera bazy danych.

Dodam, że gdzieś w Googlach znalazłem, by wyłączyć firewall. Zrobiłem to, ale nic nie pomogło.

Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? I czy komuś udało się w ogóle zainstalować tę >wersję dla Windows?
mhs
osobiscie wersje 8 instalowalem juz kilka razy na kompie (bety, a takze kilka wersji RC) i nie mialem z nimi jakichkolwiek klopotow... nic takiego nie dzialo, co opisujesz...

system XP, rzecz jasna instalujesz na ntfs'ie... - takze jest to na pewno wykonalne, chociaz nie moge Ci w tej chwili pomoc gdyz nie mialem takich klopotow z tym systemem
szafranek.net
Cytat(mhs @ 2005-01-20 19:10:43)
system XP, rzecz jasna instalujesz na ntfs'ie...

Tak, zresztą PG nie pójdzie na FAT. Przypuszczam, że problem tkwi w konfiguracji mojego Windowsa, może w oprogramowaniu do współdzielenia łącza internetowego? Nie mam tylko pojęcia, jak namierzyć ten problem sad.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.