Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [github] prawie identyczne strony na jednym repo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
usb2.0
Witam,

uprzedzam na początek, że pewnie problem dotyczy mojego braku znajomości gita, ale sam nie umiem sobie z tym poradzić,

otóż mam na github repo, na tym repo mam 4 branche, master, a, b i c
idea jest taka, że trzymam tam strony, ktore współdzielą sie ten kod, różnią się jedynie css'ami, obrazkami i czasem templatami, wiec 4 branche to 4 oddzielne strony,
zdarzalo mi sie że np musialem dodać jakaś funkcjonalność tylko do mastera, a po kilku dniach się okazywało że ten commit z mastera, musi też pójść do brancha 'a' na przykład, no i wszystko spoko, poza tym nie umiem najwyrażniej skorzystać z cherry-pick ( czy inaczej jakoś zrobić deploy commita z mastera na inny branch), wchodziłem sobie w folder z branchem a, dawałem
git pull origin master
no były z tego jakieś konflifty, ale nic poważnego, do czasu, projekt się rozrasta, mimo, że róznice między branchami są nadal nieznaczne, to za każdym razem musze się użerać z konfliktami i troche jest to denerwujące,

pytanie brzmi,
jak się do tego porządnie zabrać?

Dziękuje.
nospor
Jak robilem przesiadke z SVN do GIT mialem identyczny problem (a przynajmniej tak mi sie wydaje).
W SVN tez mialem branche na projekty i na core a potem tylko mergowalem jak byla potrzeba.

W git kazdy projekt to bylo juz oddzielne repo i szukalem sposobu jak to polaczyc. Rozwiazaniem byly wlasnie cherry-pick
Moze cos ci ten temat pomoze
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=240571&st=0
usb2.0
Dzięki za informacje,

no właśnie byłem przyzwyczajony, że z SVN mogę po prostu pushować commity bez problemu,
chociaż pewnie samo założenie projektu mam nie takie jak należy,
jak o tym myślę o wydaje mi się że powinienem właśnie mieć branch core z kodem, oraz do tego 4 branche ze stylami etc do oddzielnych stron,
chociaz jak to wtedy skonfigurować to nie mam pojęcia : D
dzieki
Pyton_000
A może lepiej.
Skoro wszystkie strony mają ten sam core to Core przenieść do oddzielnego repozytorium i ustawić je jako git submodule w repo gdzie masz konkretne implementacje.

To zakłada jednak pewne ograniczenie że core będzie współdzielne na wszystkie projekty. No możesz też ew. z core wydzielać branche ale to też bez sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.